in

Massimo Liberatori, un doctor italian cu suflet de român

Doctorul Massimo Liberatori se consideră „pe jumătate român„, „îndrăgostit” de România şi foarte ataşat de comunitatea românească din Roma şi împrejurimi. Doctorul italian a pus pe picioare un proiect de ajutorare a tinerilor români care au membre amputate şi au nevoie de proteze. Proiectul se numeşte „Ragazzi in gamba” şi completează un alt proiect, organizat împreună cu parohia ortodoxă română din la rustica (Roma) intitulat „Bunul Samarinean”.

Doctorul Massimo Liberatori ne-a mărturisit că îi place să vorbească puţin despre el şi mai mult faptele sale şi oamenii care-l cunosc. Nu este căsătorit cu o româncă şi nici nu este implicat în sfera politică sau în probleme sociale ce privesc minorităţile etnice din Italia.

Deschiderea lui faţă de români a venit în urma contactului care l-a avut cu anumite persoane suferinde, care aveau nevoie de ajutor. L-a impresionat sufletul cald şi deschis al acestor persoane, aşezarea lor interioară şi faptul că se raportau la un sistem de valori morale, care, aşa cum i-a mărturisit preotului paroh din La Rustica (Roma), Ilie Ursachi, îi aduceau aminte de copilărie, pentru că aceste valori s-au cam pierdut în societatea italiană actuală.

Prima persoană cunoscută avea nevoie de o proteză pentru un braţ amputat. A ajutat-o gratuit, procurându-i proteza necesară. Apoi a fost solicitat de alţi români aflaţi în aceeaşi situaţie. Astfel i-a venit ideea realizării unui proiect, pentru un ajutor sistemat al acestor persoane. Proiectul se numeşte „Ragazzi in gamba” şi se adresează în exlusivitate tinerilor români, cu unul sau mai multe membre amputate.

45 de români cu membre amputate au beneficiat de ajutor gratuit

Proiectul se desfăşoară în cadrul Asociaţiei Universitare pentru Cooperare Internaţională (AUCI), din cadrul Universităţii Catolice „Sacro Cuore” din Roma, asociaţie care desfăşoară proiecte în mai multe ţări. Prin acest proiect doctorul Massimo Liberatori a reuşit, în curs de peste patru ani, să ajute 45 de români.

Aceştia au beneficiat gratuit de toate serviciile medicale necesare în cadrul spitalului Policlinico Gemelli din Roma investigări de specialitate, procurarea protezei, tratament ulterior, precum şi cheltuielile necesare de transport şi cazare. Doctorul Massimo Liberatori colaborează cu asociaţii medicale din Iaşi, Cluj şi Turda.

Massimo Liberatori şi Ilie Ursachi

Suflet de român

Am stat de vorbă cu părintele Ilie Ursachi despre activitatea doctorului Liberatori.

Părinte Ilie Ursachi, cum l-aţi cunoscut părinte pe doctorul Massimo Liberatori?

«Doctorul dorea să cunoască mai bine comunitatea românilor din Roma şi aflând că un băiat ajutat de el vine la biserica noastră, a vrut să mă întâlnească. Astfel ne-am cunoscut.

Ce m-a impresionat de la început a fost faptul că un medic italian, care te întâlneşte pentru prima dată, vine să-ţi ofere ceva gratuit, îţi propune o colaborare fără obligaţii financiare sau de altă natură. Ştia că prin intermediul unei parohii româneşti îi pot fi sesizate cazuri de persoane pe care el le poate ajuta.

Când l-am cunoscut, cu doi ani în urmă, deja vorbea româneşte, cât să se facă înţeles, fără să meargă decât o singură dată în România. Aveam să aflu apoi că frecventase nişte cursuri de limbă română organizate de Accademia di Romania din Roma.

A ajuns repede să fie interesat de tot ceea ce este românesc, tradiţie, cultură, credinţă, muzică, bucătărie românească, etc. În familie la el adesea se gătesc meniuri româneşti.

De când ne cunoaştem şi am devenit prieteni e atras şi de spiritualitatea ortodoxă, se simte foarte bine când vine în parohia noastră. Astfel a luat fiinţă şi proiectul „Bunul Samarinean”!

La spitalul unde lucrează este deja cunoscut ca medicul care îi ajută pe români şi adeseori este chemat când e vorba de un pacient român.

Biroul medicului este plin de însemne româneşti: harta României, icoane ortodoxe, fotografii şi suveniruri din România, steguleţe româneşti… Este un italian cu suflet de român.»

Cabinet pentru români

Care este scopul proiectului „Bunul Samarinean”, o premieră pentru comunitatea românească din Italia? Vor beneficia şi cei care lucrează la „negru” de asistenţă medicală? Unde este cabinetul şi cum se pot programa cei care au nevoie?

«Proiectul „Bunul samarinean” este un proiect socio-umanitar, care se desfăşoară, cu binecuvântarea Presfinţitului Părinte Episcop Siluan, în parohia ortodoxă română „Zămislirea Maicii Domnului”, din Roma – La Rustica, prin care se acordă asistenţă medicală gratuită tuturor credincioşilor români din zona parohiei.

El se desfăşoară sub forma unui cabinet medical, în cadrul căruia pacienţilor li se acordă gratuit consultaţie medicală şi li se eliberează reţete medicale. Se fac şi planificările necesare pentru ulterioare investigaţii şi examene de specialitate, în cadrul spitalului „Policlinico A. Gemelii”, din Roma. Dacă situaţia impune, ei sunt internaţi pentru tratament şi intervenţii medicale sau chirurgicale.

Aceasta este o oportunitate binevenită pentru români, având în vedere că mulţi dintre ei, nefiind în regulă cu actele de muncă şi rezidenţă, nu sunt înscrişi în Sistemul naţional de asigurare medicală. Prin urmare, numai în caz de urgenţă ar putea beneficia de o internare în spital sau ar trebui să plătească foarte mult astfel de servicii medicale.

Cabinetul medical, care se desfăşoară în spaţiul aferent parohiei, este asigurat de către Dr. Massimo Liberatori, medic italian, specialist în chirurgie generală, şeful Secţiei de Hemodializă a Policlinicii A. Gemelli, din cadrul Universităţii Catolice de Medicină „Sacro Cuore” din Roma.

Acesta vine în parohie, o dată la două săptămâni, pentru acordarea de consultaţii medicale, întreţinând apoi un contact direct cu pacienţii, în vederea eventualelor programări pentru investigaţii sau internări, în cadrul spitalului menţionat.»

Câţi români au venit la cabinet de când aţi început proiectul?

«Proiectul a început să se desfăşoare sistematic, sub formă de ambulatoriu medical bilunar, începând din luna noiembrie a anului 2008. Timp de mai bine de un an din noiembrie 2008 până în decembrie 2009, de serviciile medicale, oferite prin acest proiect, au beneficiat peste 100 de persoane.

Majoritatea persoanelor pe lângă vizita medicală obişnuită, au beneficiat de investigaţii şi examene instrumentale de specialitate, în cadrul spitalului Policlinico A. Gemelli, unii fiind internaţi şi supuşi la diferite intervenţii medicale şi chirurgicale. O atenţie deosebită s-a acordat femeilor însărcinate, pe tot parcursul sarcinii au putut să-şi facă vizitele, examenele şi monitorizările necesare şi să nască în cadrul aceluiaşi spital.»

Vor fi incluşi şi alţi medici, de alte specialităţi în proiect?

«Pentru anul în curs s-a reînceput şi continuat activitatea acestui serviciu de asistenţă e gratuită, asigurată, o dată la două dăptămâni, de către Dr. Massimo Liberatori. Pe lângă aceasta se doreşte lărgirea activităţii medicale. Vom organiza, în cadrul parohiei, programe de screening pentru patologia neoplastică. Aceasta pentru că, în general, sunt tot mai frecvente cazurile de cancer la vârste scăzute, atât la femei cât şi la bărbaţi.

O altă fază a proiectului constă în organizarea de activităţi medicale de specialitate. Medici italieni, cu specializări diferite, vor veni în parohie să acorde consultaţii medicale gratuite tuturor românilor care doresc. Este un program medical lărgit de informare, prevenire şi asistenţă medicală, de care pot beneficia şi alţi credincioşi români din Roma şi împrejurimi, care vor fi avizaţi, prin intermediul parohiilor ortodoxe, de existenţa acestei oportunităţi. Pentru bărbaţi se va desfăşura, în cadrul parohiei, un program pentru prevenirea cancerului la prostată şi a cancerului pulmonar.»

Crina Suceveanu

(Gazeta Românească – 19 martie 2010)

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ce acte putem obţine de la Consulatul României

O voce dobrogeană în Italia