in

Ministrul Cristian David le ia apărarea romilor din Franța: „Rasismul și xenofobia nu fac decât rău societății”

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni face apel la toleranţă, după declaraţiile controversate ale unui oficial local francez faţă de romi. Cristian David spune la RFI rasismul şi xenofobia nu duc nicăieri. Guvernul francez va sesiza justiţia pentru „apologia crimei împotriva umanităţii”, în urma unor afirmaţii ale unui deputat despre nomazi, care a spus că „Hitler nu a putut omorî destui”.

Deputat francez: Hitler nu a omorât destui romi!

Declaraţiile controversate au fost făcute de Gilles Bourdouleix, care e în acelaşi timp primar din cadrul UDI (centru-dreapta) la Cholet, o comună situată în vestul Franţei. Solicitat să comenteze aceste declaraţii, ministrul Cristian David a răspuns: „Invitaţia la înţelegere, toleranţă şi o comunitate normală, trainică şi paşnică este dezideratul oricărei societăţi.

Faptul că sunt accente de extremism sau de derapaje în acţiunea politică a anumitor lideri sau partide, acest lucru la fel face parte din arealul complex al acţiunii şi atitudinilor politice (…). Politicienii au înţeles că astfel de atitudini nu sunt benefice pentru nici o societate„.

Demnitarul român pledează pentru combaterea intoleranţei: „Combaterea intoleranţei, a rasismului sau xenofobiei, cel puţin dacă vorbim în ultima perioadă sau după cel de-al Doilea Război Mondial face parte din instrumentele conceptual fundamentale ale unei societăţi paşnice şi tolerante. Noi le combatem prin acţiune, acţiunea la nivel politic, acţiune la nivel social, la nivelul societăţii civile, la nivelul mass-media. Nimeni nu doreşte astăzi, pentru nici un motiv, oricare ar fi acela, escaladarea unor astfel de atitudini”.

„Sigur că în anumite situaţii, că e vorba de un caz antisocial sau că este vorba de un caz care iese în afara cadrului legal, oricând se pot ivi astfel de atitudini sau astfel de declaraţii ale unui politician, care în loc să invite la toleranţă, la responsabilitate şi la identificarea soluţiilor adecvate pentru depăşirea situaţiei poate să aleagă o altă cale, dar aceste căi nu duc nicăieri, aceste căi s-a demonstrat de-a lungul istoriei că nu fac decât rău întregii societăţi„, consideră Cristian David.

Declaraţiile deputatului Gilles Bourdouleix sunt „inadmisibile”, a spus marţi ministrul de Interne, Manuel Valls, adăugând că este necesar ca acesta să fie „sancţionat foarte dur de către justiţie”. La solicitarea sa, justiţia va fi sesizată pentru „apologia crimei împotriva umanităţii”. Gilles Bourdouleix, un deputat şi primar la Cholet, în vestul Franţei, unde nomazi s-au instalat în mod ilegal duminică, pe un teren privat, a provocat reacţii puternice, după publicarea de către ziarul Le Courrier de l’Ouest a acestor declaraţii cu privire la nomazi.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Deputat francez: Hitler nu a omorât destui romi!

Sacrificiu la ICR Veneția: portret de gheață topit și pus la fiole / arta modernă românească în țara Renașterii