in

Actele de eroism uitate ale românilor din Italia

Ion Purice, 29 de ani, originar din Tulcea și rezident la Taglio di Po (Rovigo), a fost declarat erou de presa italiană. Pentru a proteja o fetiță ajunsă pe carosabil pe autostrada A4, și-a pus tirul transversal, pentru a o proteja de sosirea altor vehicule.

Ion Purice, șoferul devenit erou în Italia. Patronul: ”Peste 50 de jurnaliști îl așteaptă pentru a-l intervieva”

Presa italiană insista pe faptul că e român, un lucru uimitor pentru ziariștii obișnuiți doar cu cronica neagră. Iar un editorialist din Corriere del Veneto scrie că gestul lui Ion distruge prejudecățile față de români. Se simte în această atitudine aceeași prejudecată: că suntem un popor de infractori și că e nevoie de acte de eroism pentru mântuirea imaginii noastre.

Ministrul Maurizio Lupi l-a sunat pe eroul Ion Purice: „Îl stimez pe acest om”

Asta înseamnă să nu vezi mai departe de lungul nasului sau de redacția de provincie unde îți desfășori activitatea.

Gestul lui Ion Purice nu e deloc singurul de acest fel în rândul comunității românești din Italia. Și merită amintite, măcar cu această ocazie, alte fapte catalogate ca „eroism” ale altor români.

Ion Purice, propus pentru a fi numit Cavaler al Republicii

Nu le cunoaștem pe toate, le-am ales pe cele mai spectaculoase și ne cerem scuze dacă uităm pe cineva. Vârsta „eroilor” este cea de la momentul faptei lor de curaj.

De-a lungul timpului, mulți români și-au câștigat titlul de „eroi” și au fost prezentați de Gazeta Românească.


Primul emigrant român declarat erou în Italia a fost Vasile Smecicaș (foto), un tânăr maramureșean care în 2002, riscându-și viața, a blocat doi bandiți înarmați care jefuiau un supermarket din Settimo Torinese (prov. Torino).

În 2004, el a primit medalia de argint pentru Valoare Civilă (medaglia d’argento al Valor Civile), acordată de președintele Republicii.

 


A fost apoi „eroul din Verona”, Daniel Bitiușcă, 28 ani, care în 2004, după un accident de circulație în care o mașină s-a prăbușit într-un râu, n-a ezitat să se arunce în apa aproape înghețată, reușind să salveze doi din cei trei ocupanți ai mașinii. Daniel Bitiușca a primit o medalie de la primăria San Martino Buon Albergo, localitatea unde era rezident.


Erou post mortem a fost declarat un camionagiu român rezident în Battaglia Terme (prov. Padova), Ionel Constantin, „eroul din Padova”, care în 2004 a fost secerat de o mașină în timp ce acorda primul ajutor unor persoane care suferiseră un accident rutier.


Daniel Palcău (foto), 25 ani, a devenit „eroul de la Roma”, după ce în iunie 2003 a ajuns pe prima pagină a ziarelor italiene pentru un gest exemplar de curaj. O femeie a leșinat și a căzut pe șinele metroului. Riscându-și viața, Daniel Palcău au sărit și a reușit s-o salveze pe femeie, cu câteva secunde înainte de sosirea metroului.

 

 


„Eroul din Ivrea”, pe nume Nicușor Stanciu, 27 ani, în 2007 a salvat două italience de la moarte. Le-a scos dintr-o mașină răsturnată și în flăcări, care a explodat la scurt timp. Pe 13 ianuarie 2008, Nicușor a fost medaliat de Episcopul de Ivrea, Arrigo Miglio.


Tot la metrou a devenit eroină Ramona Ianoș (foto), o fată de 26 ani, supranumită „îngerul de la metrou”: a acordat primul ajutor mai multor pasageri victime ale accidentului de pe 17 octombrie 2006 de la metroul din Roma.

 

 

 

 


 

În iunie 2005, Emil Maratu (foto), 27 ani, român de etnie romă, a salvat o femeie de la înec, chiar dacă autoritățile au descoperit cu această ocazie că era clandestin și a primit o foaie de expulzare. Dar și el a fost declarat erou. Emil Maratu a salvat o femeie care voia să se sinucidă la Roma. Femeia s-a aruncat în Tevere de pe podul Marconi, dar Emil, care a văzut-o din baraca sa de pe malul râului, nu a stat mult pe gânduri: s-a aruncat în apă și a salvat-o.


 

Iosif Petrișor (foto), 40 ani, născut în Adjudeni, județul Neamț, este „eroul din Maccarese”, cel care a salvat doi cetățeni italieni, în vârstă de 73 si 66 de ani, în urma unei explozii care a avariat mai multe case din comuna Maccarese, situată la cațiva kilometri de Roma. După actul său de curaj, românul a dispărut. Explozia a avut loc pe 22 februarie 2008 și de atunci toată lumea se întreba cine a fost salvatorul. Abia pe 4 martie, el a fost găsit și a fost felicitat, fiind supranumit de presă „Superman din Est”.




Eroul român din Montecatini este Doruț Jurcan (foto), muncitor român de 40 de ani, originar din Rădăuți. El a salvat pe 28 aprilie 2008 un copil de doi ani care atârna în gol după ce se urcase pe balustrada unui balcon. Românul s-a cățărat pe bloc pentru a ajunge la al treilea etaj, evitând astfel tragedia. În timp ce soseau pompierii, ambulanța și poliția, Doruț Jurcan reușise deja să-l prindă pe copil și să-l pună la loc sigur. S-a întâmplat la Montecatini, în provincia Pistoia. Cotidianul „Il Tirreno” își începea astfel articolul: „Îngerii, se știe, coboară din cer, dar de data aceasta un înger a făcut drumul invers.”


 

Mihai Ceghe, 37 de ani, erou la inundațiile din Roma din decembrie 2008. În 11 decembrie, Tibrul a inundat capitala Italiei. Romano Santilli, pensionar de 76 de ani, blocat sub apă, într-un pasaj subteran din zona Eur, a fost salvat de Mihai Ceghe, originar din Baia, lângă Gura Humorului, în județul Suceava. Și-a riscat propria viață pentru a o salva pe aceea a unui bătrân italian.

 

 

 

 


Pe lista eroilor români din Italia a intrat și Emil Grosu (foto), 33 ani, după ce pe 22 septembrie 2008 a dejucat un jaf la o bancă din Sesto Fiorentino (Florența). Chestorul i-a acordat lui Grosu un premiu, pentru recunoașterea vocației civice. În fața tentativei de jaf din partea unui bărbat înarmat cu un cuțit, Emil Grosu a recționat năspustindu-se asupra jefuitorului, angajându-se cu acesta într-o luptă și răninduse la cap. Emil Grosu este din satul Drăghești, comuna Topliceni, județul Buzău.

 


Eroii români din Gaeta sunt tată și fiu: Claudiu și Andrei Patache, de 42 și 18 ani (foto), originari din Onești. În noaptea de 6 martie 2009, ei au salvat o fată de la viol. O agresiune asupra unei fete italience din partea unui bucătar marocan beat a fost zădărnicită de intervenția celor doi români. Primarul din Gaeta, Antonio Raimondi, le-a dat o mediale cu stema orașului în semn de mulțumire pentru gestul lor eroic.

 


Marcel Nicușor (foto), 21 de ani, a devenit erou la Udine după ce în 20 iunie 2009, alături de alți tineri, a salvat o bătrână de 78 ani care a căzut cu mașină într-un râu.

 

 


Există și o „eroină”: Ana Haralambie, 53 de ani (foto), îngrijitoare de 3 ani într-o familie in Torrette, în provincia Pesaro. În 13 august 2009, imediat ce a sosit pe plajă, nu a ezitat să se arunce în apă după ce a auzit urletele disperate ale unei fetițe de 6 ani aflată în dificultate în apă. Tatăl fetiței se aruncase și el, dar i se făcuse rău. Ana a salvat-o pe fetiță de curent și de vântul puternic care o împingea în larg.


Valentin Oiță este eroul din Veneția (foto). În 25 ianuarie 2010, o italiancă a cazut cu mașina într-un canal, la San Donŕ di Piave, în provincia Veneția. Viola Veronese, 20 ani, a fost salvată de un român șomer, Valentin Ionel Oiță, de 37 ani, declarat erou în oraș. Un erou modest: “Am făcut doar ceea ce am simțit că trebuie să fac”. “Un gest eroic. Îi mulțumesc în numele orașului”, a spus primarul din San Donŕ, Francesca Zaccariotto.


Daniel Bordea (foto), eroul din Ancona: la 20 de ani, Daniel a devenit erou peste noapte, după ce a dat un ajutor esențial poliției pentru prinderea unui hoț. În 13 august 2010, Daniel, barman la Ancona, a fost martor la o spargere la un magazin Stefanel din localitate, la mică destanță de barul unde lucra. După ce hoțul a ieșit, Daniel l-a urmărit și l-a filmat, ajutând poliția la capturarea hoțului. Chestorul Giorgio Iacobone i-a mulțumit public, înmânându-i și un premiu. «Deobicei avem un raport diferit cu românii care deseori sunt autori de infracțiuni în oraș. Dar de data aceasta s-a întâmplat invers. Un român ne-a permis să arestăm un hoț italian. Sunt mândru de comportamentul lui și de aceea am decis să-i ofer o recunoaștere», a spus chestorul.


Florin Paraschiv (foto), un român de 43 de ani, a ajuns pe prima pagină a ziarelor din Peninsulă după ce l-a salvat de la moarte pe un bătrân italian, în localitatea Cinisello, lângă Milano. „Este un erou”, au scris ziarele despre român, dedicându-i prima pagină. În 23 aprilie 2011, Florin a scos dintr-un apratament în flăcări un bătrân de 65 de ani, întins la podea, lipsit de simțuri.

„L-am subestima, dacă l-am numi un simplu erou”, a scris „Il Giorno”, care continuă: „acel bărbat cu barbă care ieri în zori a salvat de la moarte sigură un vecin care leșinase în apartamentul său în timp ce în dormitor se dezlănțuia un incendiu, a făcut acel gest eroic cu conștiența și hotărârea unui cetățean cu mare simț civic, ascuns în spatele unei timidități dezarmante”. „Nu am făcut nimic special. Oricine ar fi făcut-o”. Florin a ținut să precizeze că, deseori, românii sunt priviți de către italieni prin prisma unor prejudecăți greșite: „Sunt mulți români ca noi în Italia, care lucrează cinstit și trăiesc în armonie cu propria familie, fără să o facă pe nebunii. Din păcate, se vorbește numai de cei care se comportă urât.”


Robinson Neagoie, erou la Viareggio. “Camionagiul-erou, moare la numai 36 de ani, după ce a evitat un dezastru”, a titrat Il Tirreno. După ce i s-a făcut rău, Robinson Neagoie, șofer român de 36 de ani, a avut forța și promptitudinea să scoată camionul de pe carosabil. Apoi Robinson a mai avut timp numai să sune la 118. Când a sosit ambulanța în zona de staționare a autostrăzii unde era parcat autotrenul, la câțiva kilometri de punctul de control din Viareggio în direcția sud, bărbatul era deja mort.

 

 

 

Sorin Cehan

 

Editorial în Corriere della Sera: ”Ar trebui să ne cerem scuze de la români”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Băiat constrâns să se prostitueze la Venezia

Salariu de român: 180 euro pe lună