in

În ce orașe din Italia se trăiește cel mai bine! Iată clasamentul ”calității vieții” cu peste 100 de localități

În ce orașe din Italia se trăiește cel mai bine! Și în acest an, sondajul Sole 24 Ore privind calitatea vieții analizează 90 de indicatori, împărțiți în cele șase macro-categorii tematice tradiționale (fiecare formată din 15 indicatori) care însoțesc sondajul din 1990.

În clasamentul final, pe primele 5 locuri s-au clasificat: Bologna, Bolzano, Firenze, Siena și Trento. Niciun oraș din centrul sau sudul Italiei nu s-a clasificat între primele 10. Pe ultimele locuri, doar localități din sud: Napoli , Caserta Taranto, Reggio Calabria sau Foggia. Pe ultimul loc, Crotone.

Citește și: Italienii fac foamea: Istat, vânzările la alimente au scăzut brusc în octombrie cu 7,9%. „Mai puțină hrană la copii”

În ce orașe din Italia se trăiește cel mai bine!

Iată cei 6 indicatori:

  • bogăție și consum
  • afaceri și muncă
  • mediu și servicii;
  • demografie, societate și sănătate
  • justiție și securitate;
  • cultură și timp liber.

Creșterea de la 42 la 90 de indicatori, propusă încă din 2019, face posibilă măsurarea mai multor aspecte ale bunăstării. Toți indicatorii sunt certificați, furnizați pentru Il Sole 24 Ore de surse oficiale, instituții și institute de cercetare.

Scorul de la o mie la zero

Pentru fiecare dintre cei 90 de indicatori, se acordă o mie de puncte provinciei cu cea mai bună valoare și zero puncte celei cu cea mai slabă valoare. Scorul pentru celelalte provincii este distribuit în funcție de distanța față de extreme (1000 și 0).

Apoi, pentru fiecare dintre cele șase macro-categorii, se stabilește un clasament prin scorul mediu pentru cei 15 indicatori, fiecare dintre aceștia având o pondere egală (1/90). În cele din urmă, clasamentul final este construit pe baza mediei aritmetice simple a celor șase clasamente sectoriale.

Date până în 2022

Sondajul privind calitatea vieții, publicat de asemenea la sfârșitul anului în curs, analizează datele consolidate pentru cele 12 luni anterioare. Cu toate acestea, anumiți parametri sunt actualizați până în 2022 (la jumătatea anului, dacă nu în noiembrie) pentru a lua în considerare efectele evenimentelor majore care au marcat anul în curs.

În unele domenii, de fapt, performanța de anul trecut ar fi fost depășită de fapte și ar fi returnat o imagine învechită în comparație cu evenimentele actuale. Trei șocuri majore au lovit populația în ultimele luni: inflația, prețurile ridicate la energie și războiul din Ucraina.

Astfel, în sondajul din acest an există nu mai puțin de 34 de indicatori din 90 care se referă la anul 2022.

Indicii sintetici

În cadrul sondajului există o duzină de „indici sintetici” publicați în cursul anului, care, la rândul lor, agregă mai mulți parametri în mod tematic, elaborați de institute terțe sau direct de Il Sole 24 Ore. Printre acestea se numără, de exemplu, indicele de sportivitate PtsClas, ecosistemul urban al Legambiente (din care se extrage și indicele calității aerului), IcityRank al Fpa și „noii” indici elaborați de Il Sole 24 Ore (indicele climatic și indicii calității vieții copiilor, tinerilor, vârstnicilor și femeilor).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
delia romanca piu bella ferrara

Delia, o elevă româncă de 15 ani, declarată ”La + Bella di Ferrara”

Medicul cu a cincea doză în ieslea lui Iisus de la biserica Santa Maria in Trastevere din Roma – VIDEO ȘOC