in

Imigranţii ţin în picioare sistemul de pensii italian

Astăzi, potrivit Istat, există 71 de pensionari la fiecare 100 de lucrători. însă dacă luăm în considerare numai cetăţenii străini, proporţia este de 4 la 100, o oază de fericire pentru sistemul de protecţie socială.

Demografia este inamicul conturilor publice italiene. Cu o populaţie tot mai îmbătrânită şi cu o situaţie ocupaţională agravată de criza economică, cresc cheltuielile pentru pensii şi este tot mai dificil să fie compensate prin contribuţiile plătite de lucrătorii activi.

Acest lucru este confirmat şi de raportul privind tratamentele de pensie publicat recent de Institutul Naţional de Statistică.

Istat scrie: „Dacă se raportează numărul de pensionaţi la populaţia ocupată, în 2009 rezultă în Italia 71 de pensionari la fiecare 100 de ocupaţi. Între 2001 şi 2006 raportul de dependenţă s-a diminuat, trecând de la 74 la 70 de pensionari la fiecare 100 de ocupaţi, menţinându-se constant în următorii doi ani şi crescând uşor în 2009”.

Când luăm în considerare însă raportul dintre ocupaţi şi pensionaţi având în vedere numai imigranţii, muzica se schimbă. Si devine mult mai plăcută.

Istat oferă numai o cifră totală, fără a face distincţie între italieni şi străini. Pentru a avea o idee despre cum stau cu adevărat lucrurile se poate arunca o privire asupra „Raportului privind lucrătorii de origine imigrată” publicat acum câteva săptămâni de Inps în colaborare cu Dossier Statistico Immigrazione Caritas/Migrantes.

În acel studiu se estimează că în rândul străinilor din Italia există circa 110.000 de pensionari, faţă de 2,7 milioane de lucrători înregistraţi în arhivele Inps. Numai 4 pensionaţi la fiecare 100 de ocupaţi, o oază de fericire faţă de situaţia critică denunţată acum două zile de Istat. Situaţie care devine şi mai îngrijorătoare pentru visteria Statului dacă din acel calcul se scade cota care se referă la imigranţi.

Si tocmai Inps, în Raportul său, este cel care trage concluzia: imigranţii sunt „slabi beneficiari şi importanţi contributori în cadrul sistemului de protecţie socială”. Adică plătesc mai mult decât primesc. Mult mai mult.

Cine ar fi atât de miop şi masochist să-i alunge din ţară?

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cele mai sigure țări din lume

Din toamnă, am putea vota prin corespondență. Vezi cum s-ar desfăşura alegerile