in

Vlad Vasile, fost miner în România: “Una vita nuova” în Italia

Vlad Vasile este preşedintele unei asociaţii româneşti din localitatea Albano Laziale, lângă Roma. A cunoscut greutăţile cu care se confruntă majoritatea românilor veniţi să-şi caute o viaţă mai bună în Italia şi e convins că, dacă românii din Italia ar fi mai uniţi, ar fi mai respectaţi şi consideraţ i “egali cu italienii”.

Vlad Vasile împlineşte aprope zece ani de când a venit în Italia. Are vârsta de 51 de ani şi este originar din Bacău. În ţară a lucrat ca maistru miner la Anina, iar în momentul în care au fost anunţate disponibilizări masive, s-a hotărât să-şi încerce norocul în Peninsulă. A trecut prin momente grele, dar meseria de miner l-a pregătit “pentru tot ce-i mai rău”.

“Am lucrat la 1700 de metri adâncime, în mina cea mai adâncă din ţară şi a doua din Europa. Condiţii grele, muncă istovitoare… eram pregătit să rezist la orice în Italia. Am plecat dezamăgit de ce era în ţară, cu gândul că îmi dau o altă şansă pentru o viaţă mai bună. Sora mea era deja în Italia, dar lucra ca badante şi nu m-a putut ţine mai mult de o săptămână la ea. Am dormit pe unde am găsit, am lucrat ce mi s-a oferit. Au fost momente teribil de grele, de suferinţă şi probleme. Le-am trecut  până la urmă.”

În prezent lucrează la o firmă de curăţenie, repartizat la un supermarket din localitatea Marino. Tot în Italia şi-a găsit “jumătatea” şi pentru moment se declară o persoană liniştită. Acest “răgaz” pe care i l-a oferit viaţa i-a permis să se ocupe şi de asociaţionism.

Asociaţia pe care a înfiinţat-o în 2008 se numeşte “Una Vita Nuova” şi numără în prezent aproa pe 180 de membri. “Am ţinut neapărat să înfiinţez această asociaţie pentru că e nevoie de un unitate, de activităţi făcute de comunitate. Am luat legătura cu doamna Paula Mitrache, de la Bari, care m-a ajutat foarte mult, mi-a dat multe idei şi sfaturi.

Principala activitate a asociaţiei va fi colaborarea cu o cooperativă din zonă, dând astfel posibilitatea multor români de a lucra cu contract, legal. “Cea mai mare nevoie a românului din Italia este locul de muncă. Tocmai de aceea ne-am gândit la o colaborare cu o cooperativă care oferă locuri de muncă în diferite domenii. Prin această cale sper ca să beneficieze de locuri de muncă legale, cât mai mulţi români din zonă.”

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Surorile Gabor s-au înrudit cu un proxenet! Cumnatul lor, arestat în Italia

Parlamentul European: “Toate ţările membre trebuie să deschidă piaţa muncii pentru români”