in

Raport/ România, ţara cu cel mai mic consum de droguri din UE. Italia- cel mai mare consum în ultimul an

România este ţara europeană cu prevalenţa cea mai redusă în ceea ce priveşte consumul de cocaină, canabis şi ecstasy, atât referitor la consumul în ultimul an, cât şi la cel în ultima lună, relevă raportul publicat marţi la Lisabona de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) şi citat de Agerpres.

Unul la mie

Astfel, raportul arată că, în medie, unul dintr-o mie de români cu vârste între 15 şi 64 de ani a consumat cocaină pe parcursul vieţii şi niciunul în ultimul an şi ultima lună. La polul opus se situează Spania, cu 10,2 la sută din persoanele din categoria de vârstă menţionată consumând cocaină pe parcursul vieţii, 2,7 la sută în ultimul an şi 1,3 la sută în ultima lună.

La categoria de vârstă 15-34 de ani, rata de prevalenţă în cazul României în cazul consumului de cocaină este tot de 1 la mie (cea mai mică din UE), atât în privinţa consumului pe parcursul vieţii, cât şi a celui din ultimul an.

La polul opus, Spania şi Marea Britanie

Spania este ţara cu prevalenţa cea mai ridicată(13,6 la sută) privind consumul pe parcursul vieţii, iar Marea Britanie la consumul din ultimul an (4,8 la sută) şi din ultima lună (2,1 la sută).

Patru milioane de consumatori de cocaină, pe an

Aproximativ 14,5 milioane de europeni, cu vârste între 15 şi 64 ani, au încercat cocaina în cursul vieţii, aproximativ 4 milioane consumând-o în ultimul an. Studiile recente privind consumul de cocaină evidenţiază unele semnale pozitive în ţările cele mai afectate.

Un european din patru a fumat canabis

Studiul OEDT mai menţionează că unul din cinci adulţi europeni, cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani (78 de milioane de consumatori de canabis în UE) a încercat canabisul în cursul vieţii, aproximativ 22,5 milioane dintre aceştia consumându-l în ultimul an, ceea ce înseamnă că, în Europa, canabisul este în continuare drogul ilicit cel mai consumat.

Cu toate acestea, ultimele date la nivel european confirmă o tendinţă generală de stabilizare sau de scădere în ceea ce priveşte consumul de canabis în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 34 de ani.

Italia, cel mai mare consum în ultimul an (14,35%)

La categoria de vârstă 15-64 de ani, prevalenţa cea mai redusă a consumului de canabis se înregistrează în România, cu 1,5 la sută pe parcursul vieţii, 4 la mie în ultimul an şi 1 la mie în ultima lună, prevalenţa cea mai mare fiind în Danemarca (32,5 la sută) pe parcursul vieţii, Italia (14,3 la sută) în ultimul an şi Spania (1 la sută) în ultima lună.

Şi la categoria de vârstă 15-34 de ani, România înregistrează prevalenţa cea mai redusă la consumul de canabis: 2,9 la sută pe parcursul vieţii, 9 la mie în ultimul an şi 3 la mie în ultima lună. Prevalenţa cea mai ridicată este în Cehia (45,5 la sută pe parcursul vieţii şi 21,6 la sută în ultimul an) şi Spania (14,1 la sută în ultima lună).

La consumul de ecstasy, prevalenţa în România, la categoria 15 – 64 de ani (11 milioane de consumatori în UE), este de 3 la mie pe parcursul vieţii şi de 1 la mie în ultimul an, iar cea mai ridicată valoare a indicatorului din UE se înregistrează în Marea Britanie – 8,3 la sută pe parcursul vieţii şi 1,6 la sută în ultimul an.

La categoria 15-34 de ani, prevalenţa cea mai mică este în România şi Grecia pe parcursul vieţii (6 la mie) şi România şi Suedia în ultimul an (2 la mie), iar cea mai mare în Marea Britanie – 12,7 la sută pe parcursul vieţii şi 3,2 la sută în ultimul an. La nivelul UE, raportul OEDT mai arată o relativă stabilitate a consumului de droguri, cu unele semnale pozitive conform cărora consumul de cocaină poate să fi atins un nivel maxim, iar consumul de canabis continuă să scadă în rândul tinerilor.

Totuşi, semnele de stabilitate în utilizarea drogurilor tradiţionale sunt compensate prin apariţia unor noi ameninţări. Acestea includ creşterea disponibilităţii drogurilor sintetice, apariţia rapidă a unor substanţe noi şi răspândirea pe scară largă a policonsumului de droguri (utilizarea simultană a mai multor tipuri de droguri).

De asemenea, în raport au fost evidenţiate noile preocupări cu privire la posibilele focare de HIV în rândul persoanelor care consumă droguri injectabile. OEDT estimează că peste 1,3 milioane de persoane consumă în mod regulat substanţe opiacee în Uniunea Europeană şi Norvegia.

Aproximativ jumătate din consumatorii de droguri care urmează un tratament specializat în Europa declară că substanţele opiacee constituie principala lor problemă în materie de droguri.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ouă de dinozaur, unice în lume, furate din România şi recuperate în Italia

Elena Udrea s-a întâlnit cu prinţul Charles