in

Youtube a scos din circulaţie piesa antiromânească „Fac un măcel”, la cererea unei asociaţii româneşti din Spania

La cererea Federaţiei Asociaţiilor Româneşti din Europa (FADERE), Youtube a scos di circulaţie piesa „Fac un măcel” (Faccio Bordello), lansată de personajul Zlatan Ţiganul la emisiunea „Lo Zoo” de pe Radio 105 din Italia.

Joi, 17 noiembrie 2011, conducerea Youtube a decis scoaterea piesei Zingaria din circulaţie, anunţă un comunicat semnat de Daniel Ţecu, preşedintele FADERE, asociaţie cu sediul în Spania.

Este a doua oară când Daniel Ţecu convinge Youtube să scoată de la difuzare o melodie care vorbeşte într-un mod discriminator despre români.

Î̂n urmă cu mai mulţi ani, un muzician din Spania a compus şi interpretat o melodie total discriminatorie la adresa românilor. Cântecul se numea „Me cago en esos putos Rumoanos”, şi pe lângă faptul că îi critica pe românii care ar fi luat locurile de muncă ale spaniolilor, artistul spunea că dacă vor continua aşa, el va începe să taie mâinile acestor români. Atunci FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa) a cerut conducerii Youtube scoaterea acestei melodii. Răspunsul a venit atunci după 10 zile. Acum, scrisoarea trimisă de FADERE conducerii Youtube, cât şi organismelor pentru apărarea drepturilor minorităţilor din Guvernul italian şi din cadrul Uniunii Europene a făcut ca decizia interzicerii piesei să fie mult mai rapidă.

„Mulţumim conducerii Youtube pentru seriozitatea cu care a tratat de fiecare dată acest subiect şi că nu a lăsat aceste persoane iresponsabile care au interpretat melodiile mai sus amintite să îşi bată joc de romii care locuiesc în Europa, de românii care sunt acolo şi inplicit de România”, a declarat Daniel Ţecu, Preşedintele FADERE (foto).

După ce Gazeta Românească a publicat ştirea despre hitul antiromânesc al lui Zlatan, vineri 11 noiembrie, a doua zi, Preşedintele FADERE a declarat: „Condamnam vehement comentariile şi apropourile făcute la adresa românilor din Italia în cadrul emisiunii La Zoo, deasemenea condamn promovarea melodiei în care românii sunt ironizaţi şi România este considerată Ţara Ţiganilor. Am trimis în această după amiază o scrisoare conducerii youtube unde am cerut scoaterea de urgenţă a melodiei Zlatan – Faccio Bordello – Lo Zoo di 105 pe motiv de a fi discriminatorie. Nu prea înţeleg atitudinea acestui compozitor italian, având în vedere că şi italienii, când merg în altă ţară, nu se bucură de o aşa bună imagine, ei simţind chiar pe pielea lor ce înseamnă să fii arătat cu degetul. Pe de altă parte, bunele relaţii între poporul român şi cel italian nu ar trebui să fie alterate de astfel de atitudini iresponsabile”, a declarat pe 12 noiembrie Daniel Ţecu.

În baza directivei Uniunii Europene numarul 43 din 29 iulie 2000, FADERE a cerut, pe 15 noiembrie, atât Biroului de discriminare rasială din cadrul Guvernului Italian, cât şi FRA (Agenţia Uniunii Europene pentru drepturile omului), sancţionarea conducerii radioului şi a producătorilor emisiunii „La Zoo di 105”.

Luni, 14 noiembrie, spune un comunicat al FADERE, „protagoniştii acestei emisiuni şi-au cerut scuze în direct într-un mod ironic, invocând faptul că au primit multe mesaje de nemulţumire din partea românilor, dar şi ameninţări cu moartea. În atitudinea avută în timpul acestei declaraţii, a fost foarte evident faptul că ei încă nu şi-au dat seama de gravitatea faptelor lor„.

„Mi se pare un gest total iresponsabil din partea acestor producători de a face satiră pe teme de violenţă şi instigare (de tipul „Fac Măcel”) şi de a identifica România ca fiind ţara de origine a personajelor negative şi infracţionale din Italia. Nu există vină colectivă, ci răspundere individuală. Uniunea Europeană ar trebui să ia imediat măsuri împotriva atacurilor repetate împotriva imaginii României, indiferent că vin din partea unui post de radio sau a unui Ministru de Interne Francez. Pentru persoanele care comit infracţiuni există Justiţia şi Poliţia, pentru cei care vor să se integreze, există proiecte de integrare”, a declarat Daniel Ţecu.

Piesa nu mai este vizibilă nici pe site-ul Radio 105.

Citeşte şi

“Fac un măcel”- hit rasist împotriva românilor, lansat în Italia

Alan Caligiuri, alias Zlatan, cere scuze românilor în direct

UNAR condamnă emisiunea “Lo Zoo di 105” şi pe personajul Zlatan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

36 de ani, mort la muncă pe un şantier de lângă Roma

Doi italieni ucişi cu toporul, arestat un român de 30 de ani