in

Studenții români care studiază în străinătate, reduceri sau gratuități la transport când vin acasă

Studenții români ce urmează cursurile unei universități din străinătate vor beneficia, alături de studenții din țară, de tarife reduse la transportul în comun și chiar gratuitate la călătoriile pe calea ferată. Totuși, spre deosebire de cei ce învață aici, studenții români din străinătate vor beneficia de gratuitate la o singură călătorie dus-întors cu trenul. Măsurile apar într-un proiect legislativ ce a fost adoptat tacit la Senat și se îndreaptă acum spre votul deputaților.

În esență, propunerea legislativă prevede extinderea facilităților la transportul studenților, în sensul acordării de reduceri și gratuități și pentru transportul studenților români care studiază în străinătate. Documentul a trecut tacit de Senat, după ce senatorii nu l-au dezbătut și votat în termenul legal pentru asta. Pentru a se putea aplica, propunerea legislativă trebuie să fie adoptată de Camera Deputaților și publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit proiectului, studenții români înscriși la universitățile din străinătate recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării vor putea beneficia cam de aceleași condiții de transport de care se bucură în prezent studenții din România, fie ei români sau străini. Mai exact, în perioada vacanțelor, cei ce au burse de studii universitare sau postuniversitare în străinătate vor beneficia de reducerea, cu cel puțin 50%, a tarifului pentru transportul în comun de suprafață și subteran, precum și a transportului intern auto, feroviar și naval.

Totuși, când vine vorba de gratuitatea pe calea ferată, spre deosebire de studenții ce frecventează cursurile unei universități acreditate din România, propunerea stabilește că studenții din străinătate vor beneficia de „gratuitate la o singura calatorie, dus-întors, la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a ll-a”.

După cum se poate vedea, documentul nu stabilește la ce interval de timp se poate solicita cursa gratuită cu trenul, dar putem presupune, deoarece termenul apare în paragraful anterior al aceluiași articol de lege, că este vorba despre un an calendaristic.

În prezent, studenții înmatriculați la facultățile din România beneficiază, indiferent de vârstă, de gratuitate la transportul cu trenul pe tot parcursul anului, neavând o limitare legată de numărul de călătorii.

Inițiatorii proiectului sunt de părere că măsura ce-i vizează pe studenții români din străinătate “reprezintă o recunoaștere a faptului că aceștia încă sunt membri ai societății românești”.

Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

sursa: avocatnet.ro

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Avocat italian, își bătea soția româncă și o obliga să trăiască cu 20 de euro pe săptămână, condamnat la șapte ani de închisoare

Verona, româncă sechestrată nouă luni de un albanez, femeia era obligată să se prostitueze