in

Românii din diaspora care se întorc în țară, scutiți de plata impozitelor. Legea a trecut de Senat

Senatul a adoptat tacit, în 11 februarie, 47 proiecte de lege, printre care se numără și cel privind scutirea de impozite a românilor din diaspora care se întorc în țară.

Este vorba de proiectul inițiat de parlamentarii USR Dan Barna, George Marussi şi Radu Mihail prin care se acordă stimulente financiare românilor care vor să se întoarcă în ţară.

Facilităţile oferite prin acest proiect de lege sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obţin pe teritoriul României şi reducerea cu 50% a cotei de contribuţie la asigurări sociale, facilităţile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile obligatorii într-un alt stat.

Beneficiarii legii vor fi cetăţenii români care au locuit şi au muncit legal într-un alt stat timp de minimum 36 de luni.

„Prin derogare de la prevederile art 58 lit a Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, foștii rezidenți cărora li se eliberează certificat de fost rezident sunt scutiți de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obțin pe teritoriul României.

Obținerea veniturilor din salarii pe teritoriul României se dovedește prin contractul de muncă.

În perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, foștii rezidenți cărora li s-a eliberat certificat de fost rezident, cota contribuției de asigurări sociale prevăzute la art 138 lit a din Legea nr. 227/2015 din Codul fiscal, se reduce cu 50%. Scutirea se aplică pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuțiile obligatorii într-un alt stat, perioadă minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni”, se arată în proiectul de lege.

Pentru a evita o stimulare a migraţiei, aceste facilităţi nu se aplică în cazul în care un cetăţean român, rezident la data de 1 ianuarie 2020, părăseşte teritoriul devenind rezident pe teritoriul unui alt stat, unde obţine venituri după această dată. În acest caz, perioada ulterioară datei de 1 ianuarie 2020 nu reprezintă perioada de eligibilitate pentru sprijin.

„În ultimii 30 de ani, cifrele neoficiale arată că peste 4 milioane de romani au plecat din ţară. Iar astăzi, în România lui 2019, jumătate dintre tineri spun că vor să plece din ţară. Migraţia este un fenomen îngrijorător, care trebuie stopat şi, concomitent, găsite soluţii pentru a-i aduce acasă pe cei plecaţi. Românii din diaspora vor să se întoarcă acasă dacă ar simţi că statul român le este partener în reintegrarea lor acasă.”, a precizat Dan Barna, inițiatorul legii.

Proiectul trebuie să primească și aprobarea Camerei Deputaților, pentru a intra în vigoare.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Orbit de gelozie, și-a înjunghiat soția pentru a o ucide: român de 59 de ani arestat în Sicilia

Avocat italian, își bătea soția româncă și o obliga să trăiască cu 20 de euro pe săptămână, condamnat la șapte ani de închisoare