in

Mihaela Zota, în ajutorul persoanelor aflate în dificultate în Italia: ”Haideți să fim mai buni tot anul!”

Am întâlnit-o pe Mihaela Zota pe un grup de Facebook. Căuta să găsească oameni, români care să o ajute în proiectele sale. Era dezamăgită de faptul că unii români au promis prezența și ajutorul voluntar și nu s-au mai prezentat fără să anunțe în prealabil. Fiindu-mi cunoscută atitudinea și fiind în asentimentul meu toată această zbatere, am întrebat-o pe Mihaela câte ceva despre ea și detalii despre inițiativele sale. Nu e ușor să găsești oameni care vor să facă ceva concret, au motivație și voința din drag pentru naționalitatea lor.

Așadar, hai să aflăm câte ceva despre ea și asociația nou- înființată.

Cu ce vă ocupați? Cum vă numiți? De unde sunteți din România?

Mă numesc Mihaela Zota, sunt operator într-un centru anti violenta de 15 ani, membru fondator al acestui centru din Emilia Romagna și președinta Asociației Mercuria Nova – ODV. Din Romania sunt din Comuna Zemeș, județul Bacău. (pentru info: 0039 3733400460)

Când ați luat ființă?

Mercuria Nova -ODV este o asociație cu scop social, fondată pe 20.07.2019, de către un grup de persoane, dornice sa aducă ajutor persoanelor aflate în dificultate. Facem referire la persoane de orice naționalitate și cultură, atât din Italia, cât și din alte țări.

Ați avut inițiative?

O prima inițiativă a avut loc în luna decembrie, inițiativă care face parte din cadrul proiectului ”Împreună pentru o lume mai bună”.

Care au fost cele mai importante?

În cadrul proiectului propus de către Asociația Mercuria Nova – ODV, luarea inițiativelor cât și desfășurarea  viitoarelor seminarii , atât pe teritoriul Italiei cât și cel al României, au dus la deschiderea colaborării cu asociația ”Anna Maria Marino”, dar și implicarea singurei asociații cu profil românesc CNCRI, asociație care a acceptat colaborarea cu noi.

Ce planuri sau obiective aveți pentru anul 2020?

Un alt obiectiv prioritar, este sensibilizarea cât mai multor persoane. Ne dorim foarte mult să implicăm cât mai mulți tineri în acțiunile noastre, pentru a încerca să stabilim o legătura mult mai strânsă între cei care ajută și cei care sunt ajutați, în speranța ca în acest fel se vor diminua efectele diferențelor care se fac din cauza situației materiale, de sănătate sau a clasei sociale și de care se lovesc mulți tineri care sunt la început de drum în viață.

Chiar în acest sens, avem în desfășurare un proiect de colaborare cu o școală pentru copii cu nevoi speciale din România. Dorim ca prin acest proiect, să obținem sensibilizarea și mobilizarea oamenilor pentru a ajuta acești copii,pentru a  se putea dezvolta și integra în societate în mod egal ca ceilalți copii.

Cum vedeți colaborarea cu românii din diaspora?

Deși asociația este deschisă oricărui tip de colaborare, atât timp cât interesul politic și cel de imagine nu interferează cu aceasta, colaborarea poate exista de ambele părți. Ne dorim un raport  bilateral deoarece ne-am propus sa lucrăm în colaborare cu oricine este dispus să ni se alăture.

Ce doriți să realizați cu asociația pe care ați înființat-o?

Echipa noastră formată din persoane dinamice și independente în a lua hotărâri spre a oferi binele, își propune în acest an diverse obiective, cuprinse în proiectele următoare. Ne propunem să îndreptăm lumea spre dezvoltare, să ajutăm unde putem, să fim activi în comunitatea în care trăim. E greu de crezut  și mai greu de demonstrat, dar toți avem ceva de spus; ceva de schimbat; ceva de îndreptat. Haideți să fim mai buni tot anul!

Ce rezultate așteptați să obțineți?

Ce rezultate aștept? Îmi doresc din suflet să informăm, să sensibilizăm și să lucram împreună cu instituțiile, pentru a putea reuși combaterea fenomenului de violențăși nu numai. Să reușim împreună, să ajutăm pe cei care se găsesc în dificultate.

Aveți parteneriate? Voluntari? Colaboratori?

Un parteneriat de importanță a fost făcut cu Asociația”Anna Maria Marino”. Prin prezența președintei onorifice Judecătoarea  Jacqueline Magi, dar și implicarea altor membri din această asociație, colaborare benefică cât și implicare pe tema violenței. Avem promisiuni de colaborare si de la alte asociații romanești din peninsula de a participa activ la inițiative și a susține aceste proiecte.

Ce probleme ați întâmpinat?

Da au existat si alte încercări de colaborare cu asociații dar din păcate acestea nu au fost finalizate, refuzul multora dintre ele fiind motivat de neîncredere si nepăsare.

Deși majoritatea asociațiilor preferă a lucra în particular (promovând doar cultura), dezbinarea societății în care trăim este autentică.

Dacă privim la alte comunități, vedem că sunt foarte unite și receptive la problemele întâmpinate de acestea. Colaborarea este bine venită din partea noastră dar comunitatea românilor nu dorește acest lucru, invidia fiind pe primul loc.

Ce credeți despre persoanele care vor sa se afirme?

… sunt persoane care se cred speciale, iar altele, în tăcere, chiar sunt. Nu trec în fală prin lume, nu așteaptă aplauze, nu creează aparențe, nu respiră minciună. Sunt speciale prin faptul că nu cerșesc admirație. Nu urăsc, nu invidiază, refuză vorbăria fără sens și bârfa, nu complotează, nu sunt părtașe la intrigi. Le este suficient să fie sincere și să facă binele din umbră, sunt tăcute și banal de simple, răbdătoare și puternice. Le ador…

Aveți un motto personal?

Vorbele pot fi doar instrument de intimidare. Faptele vorbesc!

Interviu realizat de Doina Butnaru

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

S-a răsturnat tractorul peste el, agricultor român grav rănit la muncă în Liguria

Abia întors din Italia, respins și dat afară din casă de familie: Ai lucrat cu chinezi, ai virusul ucigaș!