in

Teama de coronavirus îi face pe români să ia cu asalt magazinele: cozi uriașe şi rafturi goale

Sute de români au luat cu asalt hipermarketuri. Rafturi goale și cozi uriașe la casele de marcat s-au format în mai multe orașe din România. Volumul de vânzări este neobişnuit de mare, spun oficiali din industrie. Din magazinele din România se cumpără ca de sărbători, în special produse neperisabile, cum sunt conservele, a declarat George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, potrivit Mediafax. Bădescu spune că stocurile vor fi refăcute și că nu există motive de îngrijorare, dar a admis posibilitatea scăderii unor stocuri, din cauza cererii mari.

Știrile privind evoluția epidemiei de coronovirus, dar și modul în care italienii au reacționat la apariția bolii, golind magazinele de produse alimentare sau de igienă au dus la o creștere a numărului clienților și în magazinele din România, precum și la o majorare a cantităților de produse cumpărate.

Reprezentanții magazinelor s-au întâlnit cu ministrul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, s-a întâlnit, marți, cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), pentru a discuta despre măsurile de sănătate publică instituite de către Guvern și Ministerul Sănătății în această perioadă.

Între măsurile discutate s-a evidențiat aceea de a recomanda angajaților să evite în această perioadă călătoriile în zone în care evoluează COVID-19.

″În perioada următoare, marile rețele comerciale vor lua măsurile ce se impun pentru a se evita aglomerările din cadrul magazinelor, reamintind consumatorilor că există posibilitatea achiziției online de produse alimentare și nealimentare fie direct de la comercianții care au acest serviciu, fie prin aplicații specializate. Ministerul Sănătății a agreat propunerea ca AMRCR să fie informată periodic referitor la informațiile noi despre răspândirea COVID-19″, se arată într-un comunicat al AMRCR.

«O ameninţare a unei carantine generează aceste comportamente»

Faptul că oamenii au început să golească rafturile magazinelor ca urmare a temerilor legate de coronavirus, arată că „amplitudinea fenomenului social şi economic este mai mare decât problema de sănătate publică”, este de părere Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, relatează Digi24.

„E interesant. Aici vorbim de două lucruri: de o problemă de sănătate publică şi de un fenomen social şi economic. Se pare că, în momentul de faţă, amplitudinea fenomenului social şi economic este mai mare decât problema de sănătate publică, cu atât mai mult cu cât nu avem infecţie cu coronavirus în ţară în acest moment. Oamenii urmeaza un mimetism pe care îl cunoaştem şi din alte perioade. Ieri şi alaltăieri au apărut imagini filmate în Italia, unde a fost instituită carantina, cu magazine goale, şi în mod aproape firesc, şi concetăţenii noştri procedeaza în mod similar – au golit magazine, fără să avem o astfel de problemă. O ameninţare a unei carantine generează astfel de comportamente. Chiar dacă discutăm de o perioadă de carantină, la domiciliu sau într-un loc special, trebuie găsită o soluţie pentru ca aceşti oameni să fie aprovizionaţi”, a spus Alexandru Rafila.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italian din Rimini care tocmai s-a întors din România, pozitiv la coronavirus. A fost în vizită la familia soției în Gorj

A venit din Italia și a mințit la granița României, ascuzând că venea din „zona roșie”: dosar penal