in

Privind înapoi

de Sorin Cehan

Anul viitor vor fi alegeri la Roma. Se alege primarul, consiliul general, primarii şi consiliile de municipiu. Sunt candidaţi şi partide care îşi fac iluzii în privinţa potenţialului electoral al românilor. La sfârşitul anului trecut, la Roma erau rezidenţi oficial 80.000 de români. Cifră mai mică decât în realitate, pentru că sunt destui cei care nu au timp sau nevoie să se înscrie la evidenţa populaţiei. Dar chiar aşa, luând de bune cifrele oficiale, totalul populaţiei rezidente la Roma este de circa 2,8 milioane. Românii reprezintă circa 2,8% din populaţia totală, dar sunt municipii unde procentul este mult mai mare. De exemplu în municipiul VIII, cei aproape 20.000 de români rezidenţi reprezintă 8 la sută din populaţie. În municipiul XX, reprezintă 4,3%.

La atâta omenire, s-au înscris doar 618 de oameni pe listele electorale. Să comparăm cu referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. În cele cinci secţii de la Roma au votat în total 2580 de români! De patru ori mai mult decât înscrişii pentru votul la Roma. La alte tururi electorale, au fost şi mai mulţi.

Ştirea este aşadar că românii sunt mult mai interesaţi de politica românească. E o ştire proastă. Deşi au plecat supăraţi pe politicienii români care i-au adus la sapă de lemn, ajunşi aici, se uită mereu înapoi. Consumă în continuare politică din România, ca aurolacii care nu pot renunţa la substanţa care-i ameţeşte. Vine în curând o nouă porţie de drog ieftin de la Bucureşti, oferit cu ocazia alegerilor din toamnă.  

La Roma, ca şi în alte părţi, stăm cu capul la cutie, nu ieşim la vot, ne holbăm la parabolicele cu OTV şi Taraf TV, consumăm mici şi manele şi ne simţim ca acasă şi ne batem cu pumnul în piept că suntem mândri că suntem români. Poate să facă Primăria Romei ce vrea, să trimită scrisori despre dreptul la vot, să vină Alemanno personal să ne invite să ne înscriem pe liste (aşa cum a făcut-o anul trecut, de Ziua Naţională organizată de ARI), nu se vor deranja prea mulţi s-o facă.

Mai e timp până anul viitor. Putem încă dovedi că locuim stabil la Roma, nu suntem doar în trecere.  

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Capacitatea de a ne indigna

Cristina Antochi, afacere în Anglia: “Am început împărţind fluturaşi”