in

Răspunsul este la noi!

Lipsa argumentelor în politică şi incapacitatea de a administra societatea împinge spre extremism, separatism, antisemitism şi lista poate continua cu multe cuvinte ce toate doresc a demonstra un singur lucru: că binele şi răul sunt delimitate mai clar ca niciodată.

O mică parte a politicienilor britanici par să identifice răul societăţii de astăzi. Repetenţi ai examenului politic, îşi găsesc astfel o rezolvare în a singulariza, fără echivoc spun ei, răul de astăzi şi, mai exact, românii şi bulgarii.

În contrapondere, argumentaţia documentată, intervenţiile politice în forurile europene sau chiar manifestaţiile benigne ale conaţionalilor mei alături de bulgari, ce au avut loc în unele oraşe europene în săptămânile trecute în tentative de restaurare a egalităţii, nu vor putea fi eficace în a schimba raţionamentul repetenţilor în politică sau al minorităţii care îi ascultă şi le dau dreptate.

Răspunsul la campaniile denigratoare îl facem fiecare dintre noi, în viaţa pe care alegem să o trăim în ţările de adopţie. Măsura integrării noastre în societăţile în care trăim reflectă gradul respectului ce ni se acordă.

Trebuie ca noi să tindem spre modele de integrare ce ne confundă în lumea în care ne mişcăm, fără să ne fie teamă că minimalizăm românul din fiecare.

Repetenţii în politică îşi regăsesc inevitabil o antiteză: repetenţii în integrare socială. Este esenţial de a nu plasa incapacitatea unora dintre noi de a se integra în victimizare.

Viaţa ne pune în cale rampe şi obstacole – prea des cădem, unii dintre noi, în justificarea prin victimizare pentru a ne explica insuccesul.

Integrarea treptată în societăţile în care trăim dezvoltă din ce în ce mai clar, pe măsură ce efortul de integrare e consecvent, propria capacitate de reuşi să ne atingem scopurile.

Cred că mai mulţi John, Mary, Iain, Herman sau François în agenda telefoanelor noastre ar putea să ne arate căile cele mai rapide spre integrare, spre înţelegerea societăţii în care am ales să trăim şi ne poate pune pe drumul cel mai rapid spre atingerea succesului.

Aşa cum de multe ori am susţinut, în politica diasporei doctrina secondează în importanţă; din păcate prea puţini politicieni români ce azi îmbracă culorile diasporei au trăit cu adevărat experienţa dezrădăcinării şi promovează prin neştiinţă enclavizarea în detrimentul susţinerii efortului de integrare, prin exportarea faliilor adânci de separaţie politică din ţară, în diaspora.

Indiferent de spectrul politic, în aceste zile, nu este recomandabilă virulenţa în mesaj şi răspunsul “pe măsură”, doar de dragul afirmării politice de moment, afectând relaţii bilaterale pe termen lung.

Răspunsul la o minoritate politică vremelnică din Anglia, Belgia sau Olanda, ce azi îşi manifestă neputinţa prin atacuri la adresa românilor şi bulgarilor, îl dăm prin majoritatea noastra, la locul de muncă din birou, din fabrică, din creşă, din locurile unde în fiecare zi aducem valoare şi primim valoare.

Dintr-o perspectivă politică, doresc ca anul 2014 să fie anul în care atragerea românilor spre ţară să fie cel puţin la fel de importantă ca şi integrarea lor acolo unde au ales să trăiască.

Vă doresc Sărbători Fericite!

Alexandru Petrescu

www.alexpetrescu.com

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Clubul mafiei: ”Trebuie să fii de-al lor, ca să poți construi ceva”

Enzo Iacchetti (Striscia la Notizia): „Cunosc români care muncesc mai mult decât italienii”