in

Adio bani pentru proiecte. Megasurpriză la restructurarea guvernului: Diaspora trece în grija premierului Ludovic Orban

Guvernul Ludovic Orban a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care numărul de ministere se reduce. În urma reorganizarii, sunt deființate ministere, fiind comasate activități și structuri la nivelul a 16 ministere.

Ordonanța conține o surpriză uriașă: gestionarea problemelor românilor de pretutindeni va fi făcută de o structură în directa subordine a prim-ministrului.

Ministerul pentru românii de pretutindeni se desființează, dar el nu se dizolvă în Ministerul de Externe, așa cum se știa până acum, ci se va transforma într-un departament în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă, a anunța că la Secretariatul General al Guvernului, care va fi condus de Antonel Tănase, un apropiat al premierului, se înființează Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, alături de alte structuri.

Conform textului Odonanței de Urgență, prezentat de stiripesurse.ro, „În cadrul aparatului de lucru al guvernului se înființează Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, structură fără personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, prin preluarea activității în domeniul românilor din diaspora și a structurilor specializate în acest domeniu de la Ministerul Românilor de Pretutindeni, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Institutul Limbii Române, care se desființează”.

Așadar nu doar Ministerul pentru Românii de Pretutindeni se desființează, dispare și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” și ar fi trebuit să dispară și Institutul Limbii Române, două structuri mari consumatoare de resurse, cu activități netransparente. Institutul Limbii Române se ocupă de organizarea cursurilor de limba română în străinătate și de selecțiile profesoarelor. În ultima variantă a Ordonanței de Urgență, Institutul Limbii Române rămâne în viață, dar competențele privind românii de pretutindeni sunt cedate DRP.

Este importantă și separarea activităților pentru diaspora de cele legate de Republica Moldova. Întotdeauna fondurile pentru proiectele din R. Moldova au avut partea leului din bugetul pentru diaspora.

În cadrul Secretariatului General al Guvernului se înființează Departamentul pentru relația cu Republica Moldova, o structură solicitată și de Partidul Mișcarea Populară, prin președintele Eugen Tomac, în timpul negocierilor pentru votarea guvernului Orban. Eugen Tomac de fapt solicita Partidului Național Liberal să înființeze un minister pentru relația cu Republica Moldova.

Fiind vorba de o structură fără personalitate juridică, noul DRP își pierde calitatea de ordonator de credite pe care o avea Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, nu va mai avea buget propriu, fiind la mila premierului pentru banii necesari funcționării.

Fondurile pentru proiecte, esența activității pe care a desfășurat-o fostul minister, își vor schimba modul de acordare, dacă vor mai exista. Din primele declarații, Ludovic Orban se plânge că a găsit vistieria goală și e greu de crezut că prima sa grijă va fi să împrumute bani pentru a reface zestrea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Sorin Cehan

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Accident la Fabriano, șoferul român avea alcoolemia de șase ori mai mare decât limita, permisul suspendat și amenda maximă

Guvernul Orban introduce o nouă taxă de înmatriculare pentru mașinile aduse din diaspora