in

Ai încălcat regulile de circulație în Italia? Poți primi amenzile prin poștă, în România

Chiar dacă nu conduc mașini înmatriculate în Italia, ci în alte state europene, șoferii români care încalcă regulile de circulație din peninsulă riscă o serie de sancțiuni. Normele circulației rutiere din Italia, dar și o directivă europeană, prevăd notificarea și sancționarea șoferilor din Uniunea Europeană (UE) care încalcă legislația rutieră din această țară.

Potrivit legislației europene, dar și celei din Italia, cetățenii europeni care încalcă regulile codului rutier dintr-o altă țară europeană riscă să primească, la adresa din țara de domiciliu, o notificare, cunoscută sub numele de scrisoare de informare, în care sunt notate condițiile încălcării legislației rutiere și sancțiunea aplicată. Aceste notificări se emit atunci când este vorba de o contravenție precum depășirea vitezei, trecerea pe culoarea roșie a semaforului și altele.

De ceva vreme, Directiva (UE) 2015/413 a Parlamentului European și a Consiliului facilitează un schimb mai rapid de informații între țările membre ale UE privind încălcarea, de către cetățenii unei țări din UE, a unor reguli de circulație. Astfel, persoanele care circulă în Italia cu o mașină înmatriculată într-o altă țară europeană, sperând că astfel nu vor primi amendă, vor putea fi sancționate, dacă încalcă regulamentul rutier.

Așadar, dacă o persoană rezidentă în România este amendată în Italia, autoritățile din peninsulă au dreptul de a solicita autorităților din România informațiile necesare identificării persoanei care a încălcat regulile de circulație, inclusiv adresa de domiciliu.

După ce se face identificarea persoanei sancționate, autoritățile italiene vor emite și trimite notificarea, care va conține:

  • numărul articolului din Codul rutier încălcat;
  • locul, data și ora la care s-a constatat contravenția;
  • descrierea echipamentului cu care s-a constatat încălcarea legii. De exemplu, aparat radar, camere de monitorizare trafic etc;
  • sancțiunea aplicată;
  • formularul prin care contravenientul poate contesta pedeapsa.

Directiva europeană menționată anterior stabilește și contravențiile pentru care un cetățean european va fi notificat:

  • depășirea vitezei legale;
  • neutilizarea centurii de siguranță;
  • trecerea pe culoarea roșie a semaforului (și nerespectarea semnalizărilor unui polițist);
  • conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor;
  • circulația pe o bandă restricționată (bandă de urgență, bandă destinată autobuzelor etc);
  • utilizarea unui telefon sau a altui dispozitiv electronic în timpul șofatului;
  • lipsa unei căști de protecție (în cazul motocicliștilor).

Scrisoarea de informare se trimite persoanei care a încălcat regulamentul rutier din Italia și care are domiciliul în altă țară europeană atunci când acesta nu poate fi informat și sancționat direct de către polițist.

Codul rutier italian prevede ca notificarea persoanelor cu rezidență într-o țară europeană, alta decât Italia, de încălcarea regulilor rutiere să se facă într-un termen de aproximativ un an, și anume de maximum 360 de zile.

sursa: https://www.avocatnet.ro/

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Expoziție inedită dedicată Revoluției Române din decembrie 1989, găzduită de Camera Deputaților din Roma

ADIO, Atlassib! Cunoscuta firmă de transport internațional se desființează. Iată de cine va fi preluată