in

Bucătar român premiat în Anglia: “Port în fiecare zi tricolorul”

A reinventat pentru englezi un celebru fel de mâncare românesc- varză călită cu mămăliguţă-  şi a refuzat să lucreze cu cei mai buni bucătari din lume, pentru a-şi face un nume. Recent, Loredan Gargalâc, bucătarul care poartă cu mândrie tricolorul României în fiecare zi la serviciu, a fost premiat pentru a două oară consecutiv cu un premiu de excelenţă: "AA1 Rosette Award". Este  singurul român din Marea Britanie care, împreună cu echipa sa, a ajuns la o asemenea performanţă. Lucrează ca Executive Chef la un restaurant de lux din Anglia si este şi colaborator al Ziarului Românesc, pentru care şi-a povestit drumul către succes.

Redesdale Arms (restaurantul pe care Loredan îl conduce), este cotat primul din oraş (Moreton-in-Marsh) şi printre primele trei din regiune (Gloucestershire).

L-am întrebat pe Loredan care este secretul succesului şi, ca orice profesionist, ne-a răspuns: munca, perseverenţa, bagajul de cunoştinţe şi pasiunea pentru ce face.

Cum ai ajuns să fii Executive Chef şi să câştigi atâtea premii?

«Am plecat de jos şi am muncit din greu. Uneori chiar şi 16 ore pe zi. Mi-am urmat mereu visul de a ajunge cât mai bun. Când am fost invitat să lucrez în subordinea unor bucătari celebri, de cea mai înaltă clasă (chiar restaurante de 3 stele Michelin), am refuzat. Ştiu că poate aş fi avut de învăţat, dar am vrut să îmi fac eu un nume – şi se pare că sunt pe calea cea bună, pentru că sunt apreciat pentru ceea ce fac eu, nu pentru ce fac alţii.»

"Port tricolorul pentru oamenii cu care ne putem mândri"

Porţi în fiecare zi, pe uniforma ta, steagul României. Este un semn că te mândreşti cu faptul că eşti român. Ai de gând să te întorci în România cândva?

«Da, aş vrea să mă întorc, numai că este o problemă – motivul pentru care am plecat continuă să existe. România nu s-a schimbat încă în domeniul meu. Patronii restaurantelor continuă să vadă doar câştigurile imediate, ingredientele sunt aceleaşi – cumpărate din supermarket, iar mentalităţile sunt neschimbate.

Această industrie, a restaurantelor, este condusă în România de nişte oameni care nu urmăresc decât interese personale. Includ aici şi instituţiile de stat, dar şi asociaţiile făcute "că să fie". În loc să fim chemaţi ca fotbaliştii la naţională, să se laude cu noi, ei continuă să îşi promoveze nepoţii, verii, cumnaţii.

Chef Loredan, bucătarul cu tricolor care a gătit pentru Gordon Ramsay

Drept dovadă, în loc să profite de experienţa noastră, a celor din afară, ei merg şi nu reuşesc să câştige la competitii si olimpiade mai mult de medalia de bronz. Şi nici nu fac nimic pentru a ne proteja, pentru a ne îmbunătăţi, nu ridică nivelul şcolilor de bucătari din ţară şi astfel toată lumea bate pasul pe loc.

Meseria de bucătar este privită în România că fiind "muncă de jos", iar din punctul meu de vedere este o arta. Chiar dacă este efemeră, dispare din farfurie în câteva minute, pentru mine este o artă.

Problema banilor nu s-ar pune în România, pentru că dacă a fost un lucru de care am fost sigur în lumea asta, a fost că mâine mă pot angaja oriunde. Dar siguranţa zilei de mâine şi banii nu sunt suficente pentru a te simţi împlinit.

Mi-ar plăcea ca în România să existe o piaţă pentru "fine dining" şi să existe şi astfel de restaurante. Din păcate, poate din cauza nivelului de trai sau din cauza patronilor care nu gândesc o afacere pe termen lung, lucrurile acestea nu există.

Aşa că planurile mele de întors în România nu sunt făcute, încă mai aştept. Port cu mândrie steagul ţării mele, dar îl port pentru oamenii cu care ne putem mândri şi pentru oamenii care cred că românii sunt cel puţin la fel de buni ca oricare alt popor.»

Integral pe Ziarul Românesc

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Giorgio Napolitano s-a interesat de starea de sănătate a lui Florin Damian

Scriitorul Adrian Munteanu, premiat la Târgul Internaţional de Carte de la Milano