in

Fără birocraţie la căsătorie. „Pentru românii din diaspora e un chin să obţină certificatul prenupţial”

Trei parlamentari USR PLUS au depus la Parlament o iniţiativă legislativă care prevede ca certificatul medical prenupţial cerut la căsătorie să fie eliminat, scrie Agerpres.

Propunerea legislativă vizează modificarea art. 25 din Codul civil, în sensul scoaterii certificatului medical prenupţial, în acest fel reducându-se numărul de documente pe care cuplurile trebuie să le pregătească când se prezintă la starea civilă, transmite USR PLUS, miercuri, într-un comunicat de presă.

Iniţiatorii argumentează propunerea de eliminare a acestui certificat prin faptul că România a rămas singurul stat din UE care mai cere asemenea documente la căsătorie şi că, astfel, se va degreva activitatea consulatelor şi va debirocratiza procedura de căsătorie.

Green Pass obligatoriu pentru badante. „Fără certificat, nu mă pot întoarce să lucrez”

„Pentru românii din diaspora este un chin să obţină acest certificat. Întâi şi întâi, trebuie să îl obţină în limba statului-gazdă, apoi au la dispoziţie 14 zile lucrătoare să îl traducă la consulat în limba română. Iar cozile la consulate pentru orice durează luni de zile. Programările trebuie făcute minuţios şi cu foarte mare precizie pentru a putea fi rezolvate traducerile şi legalizările în timp util. Acest proiect ne-a fost cerut chiar de românii din comunităţile din străinătate şi ca urmare l-am depus împreună cu colegii mei deputaţi USR PLUS de Diaspora în Parlament”, a afirmat Radu Mihail, liderul grupului USR PLUS din Senat, conform sursei citate.

Deputatul Simina Tulbure a susţinut că certificat medical prenupţial este un document care se eliberează în urma unor teste medicale pentru a arăta dacă viitorii soţi sunt bolnavi sau nu de HIV/SIDA, sifilis sau TB.

„Testul de sifilis, de exemplu, a fost introdus în SUA în anii ’30, în contextul izbucnirii unei epidemii. Acum, la 90 de ani distanţă, medicina a evoluat, sistemele de tratare şi prevenţie au evoluat şi ele şi numărul cazurilor a scăzut vertiginos. Însă, deşi numărul bolnavilor este foarte mic, legislaţia naţională nu a fost modificata sau schimbată. Aşa se face că România a rămas singurul stat din UE care încă cere în mod obligatoriu această testare în vederea căsătoriei”, a adăugat Simina Tulbure, potrivit comunicatului.

De asemenea, deputatul Iulian Lorincz a menţionat că eliminarea acestui certificat este o măsură dorită de românii din străinătate.

„Eliminarea acestui certificat înseamnă uşurarea semnificativă a procesului căsătoriei, în special pentru cei din diaspora care pe lângă obţinere, mai trebuie să îl şi traducă şi legalizeze. E o măsură dorită de românii din străinătate, am avut multe discuţii cu comunitatea din Spania pe subiect. Sperăm să fie trimis la comisiile competente cât mai rapid şi să fie adoptat până de sărbători”, a afirmat Iulian Lorincz.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 3.7]
preotul traficant

Preotul traficant de droguri ar fi organizat petreceri indecente fără să spună că este seropozitiv

facturi romani

Facturi uriaşe pentru căldură şi apă caldă. „Noi ce mai mâncăm?”, se întreabă disperaţi românii