in

Ciolacu: «Numărul copiilor români născuţi în străinătate a depăşit numărul de copii născuţi în ţară”

Şeful PSD, Marcel Ciolacu, acuză hăul demografic în care a căzut România şi atrage atenţia asupra unui fenomen grav: se nasc mai mulţi copii români peste hotare decât în ţară!

„Orice om politic responsabil este conştient de faptul că cea mai mare problemă pe care o are acum România ca stat, ca neam, este de natură demografică. De fapt vorbim de declinul populaţiei. Mai mult, declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă între viaţă şi moarte pentru o economie, deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii.

Singura soluţie pentru această problemă este stimularea natalităţii în paralel cu combaterea migraţiei forţei de muncă. Pentru prima oară, numărul de copii români născuţi în străinătate a depăşit numărul de copii născuţi în România. Este cel mai grav indicator, iar toţi politicienii, indiferent dacă sunt la guvernare sau în opoziţie, trebuie să găsească soluţii să readucă aceşti romani cu copii în ţară, unde cu toţii avem obligaţia de a creşte nivelul de servicii şi de a stimula revenirea lor în ţara”, a declarat Marcel Ciolacu la dezbaterea proiectului de lege cu privire la sustinerea familiilor tinere cu copii.

Liderul social-democraţilor a mai spus că iniţiativa legislativă a PSD propune creşterea alocaţiilor, deduceri salariale pentru salariaţii care au copii şi tichete sociale în vederea stimulării participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învăţământul preşcolar.

„Din punctul meu de vedere, soluţia pentru natalitate nu ţine doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocaţiei. Sunt doar puncte de plecare. Familiile tinere au nevoie de servicii, de creşe moderne, de grădiniţe, de şcoli, de after-school, de servicii de sănătate adecvate. Practic, mamele au nevoie de o întreagă infrastructura de servicii sociale, de educaţie şi sănătate după ce se termină concediul de maternitate. Faptul că ne jucăm cu alocaţia astăzi, este alocaţia, mâine nu o dublăm, doar o reeşalonam, apoi nu o mai reeşalonam, vorbim de creşterea vârstei de pensionare în principal la femei, toate aceste lucruri duc sau au dus în anul 2019 -2020 la cel mai mic număr de copii născuţi în ultimii 50 de ani”, a mai explicat Ciolacu, conform ziare.com.

Propunerea legislativă a PSD reglementează alocaţia de stat stabilită la 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani ori de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani şi 600 de lei pentru copiii cu vârsta între 3 ani şi 18 ani în cazul copilului cu handicap.

Pentru a stimula participarea la învăţământul preşcolar a copiilor cu familii defavorizate este oferit un stimulent educaţional lunar şi anume tichete sociale de 1.000 lei pentru copii cu vârsta între 0 şi 3 ani şi de 1.500 de lei pentru copii cu vârsta între 3 şi 6 ani. Tichetele sunt acorrdate copiilor cu familii care au venituri nete pe persoana, calculate inclusiv pentru copiii aflaţi în întreţinere, sub 1.000 lei pe lună.

De asemenea, tichetul este acordat doar copiilor de până la 6 ani înscrişi într-o unitate de învăţământ preşcolar şi anume în creşe, grădiniţe publice şi private, mai arăta propunerea de lege.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Roma, bombă artizanală descoperită într-o mașină, la 2 km de Stadio Olimpico. Raggi: ”O problemă foarte serioasă”

Daniela Bruma, eroină în Italia, a salvat viața unui copil pe o plajă din Rovigo: ”Lângă mine aveam părinții copilului, îngroziți”