in

”Consulatele românești, adevărate agenții funerare, iar personalul, adevărați agenți de vânzări”, acuzații grave ale unui deputat român

Deputatul PNL Claudiu – Vasile Răcuci a adresat o interpelare ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, aducând acuzații grele unor misiuni diplomatice din străinătate. Una dintre acuzații este aceea că unele consulate nu ar folosi fondurile destinate repatrierii cadavrelor românilor morți în afara țării, în cazul în care familiile nu au posibilități financiare. De asemenea, parlamentarul român precizează că unele consulate românești ”se comportă ca adevărate agenții funerare, iar personalul consular ca adevărați agenți de vânzări pentru firmele cu profil funerar.”

Deputatul Răcuci face trimitere la o lege, nr. 198 din 21 octombrie 2008, în care se specifică următorul aspect:

MAE poate utiliza în totalitate taxele de urgență aferente serviciilor prestate pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetățenilor români, decedați pe teritoriul statelor de reședință, pentru care familia nu poate suporta cheltuielile de repatriere și nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în statul în care a survenit decesul.”

Și mai gravă acuzație este adusă personalului consular, pe care deputatul liberal îl acuză că ar avea conveniențe interesate cu unele case funerare care prestează servicii de profil. În multe situații, cetățenii români se plâng de faptul că secțiile consulare se comportă ca adevărate agenții funerare, iar personalul consular ca adevărați agenți de vânzări pentru firmele cu profil funerar.”

Iată întreaga interpelare:

Andi Rădiu

Reînnoirea și preschimbarea permisului de conducere, dacă vă mutați în altă țară din UE

Mugur Isărescu îngrijorat: «Unu din patru români este plecat la muncă în străinătate. Nu trebuie să pierdem acest capital preţios»