in

Mugur Isărescu îngrijorat: «Unu din patru români este plecat la muncă în străinătate. Nu trebuie să pierdem acest capital preţios»

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR este îngrijorat de plecarea românilor în străinătate, un capital prețios pe care țara îl poate pierde.

„Lumea este în continuă schimbare şi noi trebuie să ţinem pasul cu aceste schimbări. Provocările demografice, migraţia, deficitul de forţă de muncă, ne obligă să găsim modalităţi de a face tot mai mult, cu resurse umane care trebuie să fie educate.

Educaţia poate fi un răspuns la aceste schimbări şi provocări. Educaţia de calitate. La începutul acestei săptămâni a fost tras un semnal de alarmă aici, legat de faptul că unu din patru români apţi de muncă este plecat să muncească în străinătate.

Trebuie deci să ne gândim cum să educăm mai bine, dar şi cum să nu pierdem acest capital prețios“, a declarat Isărescu la conferinţa „TAXEDU – educaţia fiscală a tinerilor europeni prin mijloace digitale“ organizată la BNR.

Discursul complet al Guvernatorului BNR poate fi citit AICI.

Săptămâna trecută, Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, prezentând ”Raportului asupra stabilităţii financiare”, a arătat că demografia este una dintre principalele vulnerabilități ale Românie.

Voinea a amintit că unul din patru români apţi de muncă este plecat în străinătate, iar întoarcerea lor ar schimba situaţia economiei.

”Emigraţia a cunoscut valori deosebit de ridicate în ultimii 15 ani: total români plecaţi în străinătate, ca pondere în total populaţie, 14%, şi total români plecaţi în străinătate, ca pondere în total forţă de muncă rămasă în ţară, 36,6%. Asta înseamnă că, dacă i-am adăuga la forţa de muncă din ţară, asta înseamnă că, practic, unul din patru români apţi de muncă a plecat din ţară să muncească în străinătate şi raportul faţă de cei rămaşi este de unul la trei”, a detaliat Voinea.

Viceguvernatorul a subliniat că aceasta este o problemă structurală şi s-a dezvoltat în timp. ”Nu poate fi rezolvată de azi pe mâine, dar poate fi privită şi din perspectiva faptului că există un potenţial de creştere a înzestrării cu forţă de muncă, în cazul în care o parte din această emigraţie s-ar întoarce.”

Viitor sumbru pentru România: unu din trei români e dispus să emigreze

Olguța Vasilescu vrea recensământul diasporei: ”Sunt în străinătate. Asta nu înseamnă că le ia cineva calitatea de român”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

”Consulatele românești, adevărate agenții funerare, iar personalul, adevărați agenți de vânzări”, acuzații grave ale unui deputat român

Românii au stat zile întregi la coadă să cumpere noua bancnotă de 100 lei! Apoi au scos-o la vânzare pe internet