in

Copiii românilor întorși în țară au probleme de integrare: ”Eu le spuneam în română, ei răspundeau în italiană”

Românii întorşi de la muncă din străinătate îşi înscriu copiii în şcolile din ţară, însă micuţii se confruntă cu probleme de adaptare din cauză că nu cunosc limba română, iar statul nu face nimic pentru a-i ajuta. Unii elevi au ajuns în pragul depresiei fiindcă n-au reuşit să ţină pasul cu colegii de clasă, deşi în alte ţări ale Europei erau premianţi.

O problemă gravă care îi afectează pe copiii „stranierilor” întorşi în ţară este ignorată complet de Ministerul Educaţiei, scrie adevărul.ro.

”Eu le spuneam în română, ei răspundeau în italiană”

Casandra Bucşă a locuit în Italia timp de 20 de ani. În 2019, a decis să se întoarcă acasă, în oraşul Cajvana din judeţul Suceava, împreună cu cei doi fii ai săi, care şi-au început studiile în străinătate şi acum le continuă în România. 

Băiatul cel mare a fost înscris în clasa a VIII-a, iar mezinul, în clasa a V-a. Deşi de-a lungul timpului şi-au petrecut vacanţele în România, la bunici, copiii nu vorbeau limba română. „Îi întrebam în limba română, înţelegeau, dar îmi răspundeau în italiană. Au avut dificultăţi la început la şcoală, dar apoi s-au adaptat”, a spus Casandra Bucşă.

Procesul de adaptare al celor doi elevi a fost uşurat de profesorii şcolii, care au făcut meditaţii cu ei în regim de voluntariat. La începutul acestui an şcolar, Liceul Tehnologic Cajvana avea 33 de elevi veniţi din străinătate.

Primarul italian care a convins peste 700 de români să se vaccineze. ”Aici, au înţeles, poate la voi, încă nu se înţelege bine”

Directorul şcolii, Nicolae Robu, crede că numărul va creşte pentru că înscrieri se pot face şi pe parcursul anului şcolar. Anul trecut, au avut 60 de copii.

”Nivelul lor de limbă, în unele cazuri, este foarte bun, în special al copiilor din ciclul primar, dar, cum înaintăm în ciclul de învăţământ, nivelul de limbă începe să scadă. Probleme întâlnim în special la copiii din ciclul liceal. Ei vorbesc limba română, dar nu corect gramatical. Începând cu acest an şcolar derulăm un proiect prin fonduri europene care are menirea de a face ca aceaste bariere de limbă să dispară. Facem ore suplimentare la limba română şi matematică cu elevii din ciclul liceal. Vor face un fel de şcoală după şcoală”, a declarat Nicolae Robu.

Directorul recunoaşte totuşi că aceasta nu este o soluţie pe termen lung. Nu se ştie dacă în viitor va reuşi să mai prindă astfel de proiecte.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 16 In medie: 4.4]
George Razvan Soptea

A dormit în gara din Milano şi acum ajută persoanele fără adăpost. „Am vrut să mor”, spune românul

i-a taiat gâtul partenerei de 71 de ani la Taranto

Taranto, i-a tăiat gâtul partenerei de 71 de ani, apoi a încercat să se sinucidă