in

Cristina Mihăilescu, Torino: ”În străinătate, românii s-au obişnuit să vadă doar adversari, nu şi parteneri”

Ce crede că ar trebui să se schimbe în România pentru ca diaspora să se întoarcă acasă? Iată ce spune Cristina Mihăilescu, stabilită la Torino de mai mulți ani.

«Românii din străinătate sunt mai mult pragmatici decât sentimentali sau nostalgici. Iar patriotismul este pentru cazuri de extremă necesitate său şi-l flutură în zilele de sărbători naţionale. În rest românii îşi calculează bine fiecare bănuţ pe care îl muncesc, îl cheltuiesc şi îl investesc.

Ca să se întoarcă în ţară ar trebui să le fie cel puţin la fel de bine în ţară din punct de vedere material pe cât le este în străinătate. Asta înseamnă că pot fi liniştiţi, că le pot asigura familiilor lor traiul decent pe care şi-l doresc, le-ar da siguranţa unui viitor. Asta înseamnă că România să le asigure locuri de muncă adecvate cu un nivel salarial cel puţin la nivelul ţărilor din care s-ar întoarce, cât şi calitatea vieţii, a sistemului de sănătate, de învăţământ şi de servicii cu care s-au obişnuit în afara ţării.

România nu este însă pregătită pentru aşa ceva. Nu este pregătită nici să absoarbă cca 4 milioane de români dacă ar fi să se întoarcă acasă, să îi reintegreze şi accepte, este un proces de durată.Şi nu este pregătită nici din punct de vedere al mentalităţii românilor ca să se schimbe curând ceva în acest sens.Şi nu vorbesc doar de cei care ne conduc, ci de români în ansamblu, indiferent că spunem românii din ţara sau românii din străinătate.

Suntem un tot şi nu separaţi chiar dacă geografic nu suntem împreună. Însă suntem obişnuiţi să gândim individual şi nu colectiv, fiecare pentru el, după propriul interes personal sau de grup şi în această direcţie şi acţionăm, indiferent unde suntem şi ce facem.

De aici şi disensiunile, ruperea României în două, românii din afară, românii dinăuntru, iar românii dinăuntru sunt şi ei rupţi în alte fragmente. Şi la alegeri se reflectă cel mai bine acest lucru, cel puţin la ultimele alegeri parlamentare s-a văzut foarte bine participarea şi implicarea în viaţa politică, atât a celor din ţară cât şi a celor din străinătate, a lăsat foarte mult de dorit. Românii s-au obişnuit să vadă doar adversari şi nu şi parteneri. Ne-am obişnuit să gândim distructiv şi nu constructiv când vine vorba de altcineva care nu ne aparţine sau nu ne avantajează.

În ţară, România de astăzi, românii nu trăiesc în propriul film, nu îşi trăiesc propria realitate, nu trăiesc cu înţelepciune şi nu îşi asumă propria responsabilitate pentru absolut nimic, s-au învăţat ca alţii să facă toată treaba în locul lor, dacă ceva nu iese bine au pe cine dă vina întotdeauna, ei nu au cum să greşească, ei sunt în propriul film doar ca să îşi facă un selfie, spectatorii care comentează că babele pe marginea şanţului scuipându-şi seminţele prostiei şi hulind că pe stadion la guvernanţi!

În România de astăzi românii vor ca alţii să facă în locul lor totul, s-au învăţat să stea cu mâinile în sân şi să privească, să primească mură în gura totul de-a gata, să nu îşi asume responsabilităţi. România a ajuns o ţară de asistaţi social care refuză să îşi folosească capacităţile de gândire proprii dar stau şi urlă cât tine ziua de lungă ca sunt guvernanţii nişte nemernici! La guvernare sunt însă reflexia românilor în oglindă, copia lor la indigo!

La guvernare şi în toate instituţiile statului sunt copiii, soţii şi soţiile, mamele şi taţii lor, rudele, prietenii şi concubinii lor, cunoscuţii, pilele şi relaţiile lor, sunt cei cărora le dau zilnic șpagă şi cu care îşi rezolvă treburile de zi cu zi, de afaceri sau diverse alte interese, sunt cei pe care îi tolerează când stau la cozi, când le cer șpagă sau când îi nedreptăţesc pe ei sau pe alţii, sunt cei pe care îi aleg în alegeri şi ii susţin în campanii, sunt cei ce vin din rândurile lor, sunt vecini de-ai lor, sunt din cartierele, oraşele şi localităţile lor, nu îi aduce nimeni de pe altă planetă!

Atunci când noi românii vom avea altă mentalitate şi guvernanţii vor fi aşa cum trebuie! Şi când guvernaţii vor fi aşa cum trebuie, vom avea şi ţara care să ne ţină pe toţi în ea!»

Stabilită în Italia de peste doi ani, Cristina Mihăilescu și-a deschis un magazin la Torino și în timpul liber colaborează la un website de informare pentru comunitate, romeninitalia.com. Vine din județul Argeș, este licențiată în Administrarea Afacerilor şi Asigurări, în România a lucrat în domeniul bancar și asigurări, iar până în 2015, când a decis să se stabilească în Italia, a fost şi Coordonatorul Asociaţiei M10 Filiala Argeş. A participat la protestele din Torino împotriva ordonanțelor din februarie. ”Diaspora românească în lupta anticorupţie are un rol la fel de important ca şi al românilor din ţară”, este convingerea Cristinei Mihăilescu.”

(S.C.)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Turbulențe și doi pasageri leșinați, panică pe cursa Wizz Air București – Catania

Pavia, român disperat, i-au luat copiii și l-au arestat după ce a ocupat abuziv o seră : ”Îmi vreau înapoi familia”