in

Cum se va desfășura votul din diaspora, iată și data propusă pentru alegerile prezidențiale

Plenul Camerei Deputaților urmează să dezbată și să voteze, miercuri, proiectul privind votul din diaspora ce prevede posibilitatea opțiunii electorale prin corespondență și vot timp de trei zile în străinătate. În plus, alegătorii care la ora 21.00 se află în incinta secțiilor de vot sau la cozi în afara lor vor putea să îşi exercite în continuare dreptul de vot până la ora 23.59, procedura fiind valabilă și în țară, nu numai în diaspora.

Propunerea legislativă a fost aprobată, luni, de Senat, Camera Deputaților fiind decizională în acest caz.

Comisia juridică a Camerei a dat marţi raport de adoptare proiectului pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidenţiale, iar acesta prevede că la ora 21.00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul acestora, precum şi cei care stau la rând în afara lor pot să îşi exercite în continuare dreptul de vot până la ora 23.59.

Întrebat dacă această procedură este valabilă în diaspora şi în ţară, șeful Autorității Electorale, Florin Mituleţu-Buică, a spus că „procedura este identică” în ambele cazuri. El a precizat că exit poll-urile pentru alegerile prezidenţiale vor putea fi difuzate doar după ora 23.59 şi nu după ora 21.00, aşa cum s-a procedat la precedentele alegeri.

O altă modificare vizează introducerea votului prin corespondență și pentru alegerile prezidențiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare. Actul normativ introduce și obligația Ministerului de Externe de a solicita date despre numărul românilor din diaspora.

Potrivit propunerii șefului Autorității Electorale Permanente, primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar al doilea, dacă va fi cazul, pe 24 noiembrie.

Principalele modificări prevăzute în proiectul de lege:

  • Românii din diaspora vor vota pe parcursul a trei zile: „În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21,00”
  • Românii din străinătate care se vor afla la rând sau în secția de votare la ora 21.00, când se închid secțiile, vor putea să voteze: ”La ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot”.
  • Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri la termen pentru preşedintele României, la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va menționa numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.
  • În cazul în care numărul membrilor Biroului electoral al unei secții de votare din străinătate este insuficient, atunci poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.
  • Cetăţenii care nu au domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot prezenta la orice secţie de votare din statul în care se află
  • Guvernul stabilește data alegerilor cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării. În forma actuală a legii, termenul în care Executivul stabilește data alegerilor este de 60 de zile.

Înscrie-te pa pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fostă gimnastă din lotul olimpic al României, antrenoare la un club privat din Torino

Roma, bătrână de 92 de ani, a murit după ce a fost bătută de îngrijitoarea română, condamnată la doi ani de închisoare