in

Diana şi Leonard din Bucureşti: „Cum ne-am deschis un shop românesc la Londra”

Să deschizi un nou magazin românesc în Londra, în contextul economic actual, când shopurile apar și dispar peste noapte, pare să fie, la prima vedere, o dovadă de curaj extrem. Diana Necula și Leonard Kepert, managerii noului magazin Bucharest din sudul Londrei spun însă că nu de curaj ai nevoie pentru a supraviețui în această branșă, ci de bun simț, marfă de calitate și să nu pici în capcana comercianților care practică “grozăvii de adaosuri comerciale”.

Diana și Leonard aveau deja o afacere de succes în România, dar au decis să se stabilească în Anglia pentru că, în desele lor călătorii aici, s-au “îndrăgostit de țara lui Harry Potter”.

“Eu am crescut cu muzica britanică și iubeam limba engleză înainte de a ajunge aici și aveam impresia că în Londra chiar poți să-ți găsești o direcție în viață, iar dacă muncești suficient chiar poți să ajungi undeva. În România am avut o firmă de dezmembrări auto, Leo e fan BMW, și pot spune că am făcut bucăți o grămadă de mașini. Așa am și luat contactul cu Marea Britanie, tot vizitând-o ca să aducem mașini”, spune Diana.

Când au decis să se mute în Londra, anul trecut, se gândeau inițial să deschidă o shaormărie, dar, cum “socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg”, au constatat în scurt timp că sunt deja mult prea multe deschise în capitala britanică.

“Așa ne-am reorientat spre un sweetshop tradițional. Însă, surpriză! Până când am reușit să închiriem un spațiu propice ne-am sucit din nou. Mâncam de câteva luni de la supermarket și ne ajunsese, vroiam ceva cu gustul de acasă, așa că am vizitat un magazin românesc și-am cumpărat celebra “șunculița Bunicului”. Ne-a plăcut atât de mult încât am decis să renunțăm la sweetshop și să facem un magazin românesc, că și așa românii din sudul Londrei nu aveau nici unul”, povestește Diana.

Prețuri rezonabile

Magazinul Bucharest și-a deschis porțile doar de o lună, dar în acest interval scurt de timp afacerea s-a dovedit a fi un succes. Diana spune că secretul acestui lucru stă în multă muncă, produse de calitate și “neapărat prețuri rezonabile”.

Acum, când se uită în urmă, spune că “cel mai greu ne-a fost să găsim un spațiu, deoarece ca imigrant la primul business e greu să-ți acorde cineva încredere. Mulți landlorzi nici n-au vrut să audă de noi sau ne cereau sume uriașe drept depozit. În final am găsit o firmă suficient de deșteaptă încât să-și dea seama că e recesiune și aici și că multe businessuri se închid, nu se deschid, așa că decât să rămână cu spațiile goale mai bine le închiriază cu pretenții mai puține. Am reușit astfel să deschidem magazinul la data de 6 februarie, 2012.”

Goana după pufuleți

În mai puțin de o lună magazinul și-a făcut deja un nume în sudul Londrei, asta și mulțumită ofertei bogate de produse. La Bucharest clienții pot alege de la mezeluri de la diferiți producători, la carne de porc și de pui, mititei, prăjituri, inclusiv gumă de mestecat românească.

Diana spune însă că cele mai bine vândute produse sunt “icrele, prăjiturile Nuga, Eugenia și, bineînțeles, ciocolata de casă și ciocolata cu rom. Ah, da și pufuleții! Uneori visez noaptea că ramân fără, atât de mulți se cumpără”.

Pe lângă români, magazinul e frecventat destul de des și de clienți britanici, mulțumită poziției strategice, în ușa shop-ului aflându-se o stație de autobuz. Despre aceștia managerul magazinului spune că, în general, “cumpără mai mult ciocolată, gumă de mestecat, sucuri și țigări, dar mai sunt unii care iubesc mâncarea românească sau au neveste românce și atunci cumpără produse de tot felul, gen brânză, cozonac sau ciocolată cu rom. Dar mai bine vă spun ce-a cumpărat o femeie din Peru: ardei umpluți și o conservă de costiță cu fasole! Spunea că și ei au aceste feluri de mâncare! Am rămas stupefiată. Deh, cât traiește, omul învață”, mai spune Diana, care afirmă că nu s-ar fi gândit niciodată că o să ajungă să dețină un shop în Londra.

“Înainte de a veni aici am lucrat în radio și la câteva case de discuri din București și nu mi-am imaginat în viața mea că o să fac ceea ce fac acum și mai ales că o să am shopul meu în Londra. E ceva de domeniul science-fiction și uneori nu-mi vine să cred ce trăiesc!”, declară Diana, care și-a propus să ofere tuturor celor stabiliți în Londra produse de calitate românești și “un loc în care, în afară de cumpărături, să poată schimba o vorba bună, cu români de-ai lor.”

Sursa: Ziarul Românesc

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Interpretul de muzică populară Gheorghe Turda se căsătoreşte cu mama actriţei Alina Puşcaş

FOTO / Români din Italia, alături de Mircea Geoană la lansarea mişcării „România noastră”