in

Diaspora votează: peste 6.000 de români s-au înscris la votul prin corespondenţă pentru parlamentare

Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente (AEP), până luni, pentru alegerile parlamentare din acest an, s-au înscris peste 6.000 de români din diaspora, pentru votul prin corespondență și peste 1.800 pentru votul la secția de votare.

Până luni, la ora 10.00, a fost depășită borna de 6.000 de înregistrări pe portalul www.votstrainatate.ro ale alegătorilor români din afara țării care au optat pentru votul prin corespondență, informează AEP. Numărul total este de 6.017 persoane.
De asemenea, pentru votul la secția de votare s-au înscris 1.838 de cetățeni români din Diaspora. Conform legislației actuale, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secție de votare a demarat la data de 1 aprilie 2020 şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică în data de 21 septembrie 2020.
Noile reguli pentru alegerile parlamentare, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților. Înscrierile se pot face AICI.

Reguli noi pentru alegerile din 6 decembrie

Deputații ar putea vota luni modificările propuse pentru organizarea alegerilor parlamentare, stabilite pentru 6 decembrie, adoptate de senatori săptămâna trecută.
Senatorii au aprobat, miercuri, un proiect de lege care modifică mai multe prevederi privind organizarea alegerilor parlamentare, care vor avea loc în 6 decembrie.
Actul normativ prevede ca alegătorii care se află în faţa secţiei de vot sau aşteaptă la rând vor putea vota până la ora 23.59, spre deosebire de prevederile legii în vigoare, coform cărora li se pemite să-și exercite dreptul doar persoanelor care, la ora 21, se află în sala unde se votează.

În plus, numărul necesar de susţinători pentru a fi depuse candidaturile a fost redus la jumătate, de la 1% la 0,5% din numărul in numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral la nivel național. Pe de alte parte, amendamentele privind organizarea alegerilor în diaspora pe parcursul a două zile au fost respinse, conform raportului întocmit de comisia de fond din Senat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Berlusconi a ieșit din spital: ”A fost o încercare grea, poate cea mai dificilă a vieţii mele”

PSD, UDMR și ProRomânia au votat din nou împotriva reprezentării corecte a diasporei!