in

Doru Prelipcean din Rădăuţi, chef la Londra, face cele mai bune sarmale din UK

Doru Prelipcean a lucrat şi şi-a făcut stagiul la renumite restaurante din Europa, în Austria sau Germania, iar acum conduce propria afacere în domeniul cateringului în Londra, serviciile sale adresându-se atât românilor cât și britanicilor. Specializat în bucătării internaționale, gătește cu pasiune bucatele tradiționale românești, fapt ce a și făcut să spună despre el că face cele mai bune sarmale din UK.

Doru şi-a descoperit pasiunea pentru gătit încă din copilărie, acasă la Rădăuţi. Spune că a moştenit dragostea pentru gastronomie din familie, de la mama, bunica și străbunica sa.

“Mi-a placut mult să stau la bucătărie şi stăteam de mic în preajma mamei pentru a-i învăţa rețetele. Străbunica mea pregătea pentru nunți, bunica făcea același lucru, iar mama a urmat-o. Eu încerc să continui această tradiție de familie.”

Maestrul bucătar, în vârstă de 38 de ani, a venit în Marea Britanie în urmă cu 10 ani, după ce a finalizat “un stadiu complet de pregătire în Austria și Germania”. “M-am specializat în afara României de la vârsta de 18 ani, când am plecat în Germania și Austria. Am muncit la un restaurant renumit din Viena unde veneau clienți care se respectau. Șeful meu era un tânăr bogat, de vârsta mea, fascinat de bucătăria internațională. Eram unul din bucătarii lui care munceau în schimburi și mă aprecia foarte mult pentru că de multe ori reușeam să îi depășesc în arta culinară pe bucătarii austrieci care lucrau acolo. Am primit și măriri de salariu, iar munca o făceam cu mare plăcere.

Experiența am dobândit-o de-a lungul anilor petrecuți în Germania. La ultima pizzerie devenisem bucătar șef. În Viena am gătit pentru oameni celebri și mari personalități, restaurantul fiind situat la cinci minute de Parlamentul din Viena și de renumitul teatru din capitala Austriei”, își amintește Doru despre primele experiențe internaționale în domeniu.

Bucătăria britanică

“Am ajuns Anglia undeva la sfârșitul anului 2002. La început, am muncit câteva săptămâni la un restaurant italian din apropierea British Museum. Programul era destul de dificil pentru că eram nevoit să fac naveta, iar pauza de prânz de la 2:30 la 5:30 trebuia să o petrec în cafenele. Acest lucru mă epuiza, iar la finalul programului trebuia să circul cu autobuzul de noapte”, povestește Doru.

Un șir de întâmplări norocoase l-au făcut să pună pe picioare o afacere în domeniul cateringului. “Când am ajuns aici erau destul de puțini români în acea perioadă și nu aveau prea multe soluții pentru organizarea petrecerilor și în special a nunților. Eu aveam o experiență deosebită în domeniu. În preajma Craciunului organizam câte două festivități zilnic la restaurant, cu meniuri foarte variate. Am întâlnit, astfel, primul cuplu care a fost impresionat de experiența mea și mi-a propus să mă ocup de organizarea nunții lor.

Am pregătit totul împreună cu fratele meu, care este și el un bucătar experimentat. Condiții nu prea erau, dar ne-am descurcat, închiriind oale și veselă. Pot spune că mâncarea a fost foarte apreciată”, mai povestește Doru despre debutul său pe cont propriu.

Afacerea sa a prosperat și serviciile sale au devenit foarte apreciate, clienții fiind în special receptivi la produsele gastronomice preparate după rețete italiene, spaniole și franțuzești, dar și de preparate organice proaspete.

“În momentul de față ofer un serviciu complet de catering care cuprinde o gamă completă de ornamente interioare pentru săli, aranjamente florale, meniuri complete, deserturi, bufet suedez și alte specialități preparate la cererea clienților. Gătesc pentu grupuri de români în special la botezuri, nunți și zile onomastice. În scurt timp vom deschide și o pizzerie cu bucătăria deschisă la cuptor pe vatră, unde vom oferi pofticioșilor o pizza cum n-au mâncat nici în Napoli”, spune bucătarul român.

Sursă: Ziarul Românesc

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

România, pe locul 12 la Eurovision. Suedia a câştigat finala de la Baku

Cotaţie “Trei stele” Michelin pentru opt situri turistice româneşti