in

Dosarele de pensie internaționale: ”Românii așteaptă și peste un an pentru a primi drepturile financiare cuvenite”. Interpelare parlamentară

Dosarele de pensie internaționale: ”Românii așteaptă și peste un an pentru a primi drepturile financiare cuvenite”. Interpelare parlamentară.

Deputat PNL de diaspora, Valentin FĂGĂRĂŞIAN a introdus o interpelare în Parlament, adresată Monistrului muncii și solidarității sociale, Marius Budăi, prin care solicită ”informații cu privire la numărul de dosare de pensie internaționale nesoluționate și termenul mediu de soluționare”.

”Din păcate, progresele mici înregistrate în sensul digitalizării instituțiilor publice din România continuă să genereze blocaje și termene nepermis de mari în soluționarea dosarelor internaționale de pensie pentru cetățenii români”, scrie deputatul în introducerea interpelării.

”Românii așteaptă și peste un an pentru a primi drepturile financiare cuvenite”, mai precizează el.

Valentin Făgărășian cere ministrului numărul dosarelor internaționale de pensii și termenul de soluționare.

Prima promisiune a noului deputat de diaspora, Valentin Făgărășian: ”Vom ajuta românii din diaspora să primească pensia mai repede”

Dosarele de pensie internaționale

Stimate domnule ministru,

Din cei peste 4,5 milioane de români care își câștigă în mod onest existența în afara frontierelor țării, tot mai mulți ajung la vârsta legală de pensionare și încep să-și depună documentațiile în vederea obținerii drepturilor financiare legale.

Din păcate, progresele mici înregistrate în sensul digitalizării instituțiilor publice din România continuă să genereze blocaje și termene nepermis de mari în soluționarea dosarelor internaționale de pensie pentru cetățenii români.

Acest lucru este deosebit de grav, în condițiile în care românii care se retrag din câmpul muncii în speranța obținerii veniturilor din pensii așteaptă și peste un an pentru a primi drepturile financiare cuvenite. Potrivit celor mai recente informații aflate în spațiul public, în prima parte a anului 2022 peste 40.000 de dosare internaționale de pensii ale cetățenilor români așteptau soluționarea, iar multe dintre acestea aveau termenul mai mare și de un an.

Având speranța că veți analiza cauzele unei asemenea stări de fapt și că prin creșterea numărului de angajați din casele teritoriale de pensii veți reuși să reduceți termenele de soluționare a dosarelor de pensii, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:

  • Câte dosare internaționale de pensii ale cetățenilor români se aflau în soluționare la data de 1 iunie 2022?
  • Care este termenul mediu de soluționare a dosarelor analizate în ultimul an? Care este cel mai mic, dar și cel mai îndelungat termen de soluționare?
  • În condițiile în care în anul 2021 s-a efectuat angajări pentru aproximativ 1.000 de posturi în casele teritoriale de pensii pentru informatizarea dosarelor și a datelor privind contributivitatea, de ce nu emiteți decizia de a fi informatizate prioritar dosarele persoanelor aflate în pragul pensionării pentru limită de vârstă, decizie care ar scurta termenele și ar simplifica procedurile?

Solicit formularea răspunsului în scris.

Cu deosebită apreciere,

Valentin-Ilie FĂGĂRĂŞIAN

Deputat PNL

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 20 In medie: 4.7]
certificat verde italia

Italia, ADIO certificatului verde de la 1 iunie, turiștii nu mai au nevoie de vaccin sau test Covid

baiat roman gay batut parinti

Italia, băiat român de 15 ani spune părinților că e gay, aceștia îl bat și îl obligă să meargă la biserică timp de doi ani