in

Raluca Turcan: „Am făcut un pas important pentru drepturile românilor din străinătate”

România a decis să se alăture celor 22 de state membre ale Uniunii Europene, reunite într-un consorţiu, între care funcţionează un schimb permanent de informaţii, pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute şi respectate, a anunţat luni ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute şi respectate, în domenii precum pensiile, prestaţiile de şomaj, prestaţiile familiale, prestaţii ca urmare a unor accidente de muncă şi boli profesionale, recuperarea creanţelor.

Veşti bune pentru românii din străinătate! DOAR documente în original, la ghişeele consulatelor

În acest sens, România a decis să se alăture celor 22 de state membre ale Uniunii Europene reunite într-un consorţiu coordonat de Institutul Naţional pentru Protecţie Socială din Italia, între care funcţionează un schimb permanent de informaţii prin sistemul informatic – „Electronic Exchange of Social Security Information” EESSI în domeniile amintite. Oferim astfel garanţia că orice român care se deplasează într-o ţară din interiorul Comunităţii, precum şi persoanele aflate în întreţinere sau urmaşii, îşi păstrează drepturile şi avantajele dobândite”, a scris Raluca Turcan pe Faecbook.

Ministrul Muncii a precizat că decizia României de a se alătura acestui consorţiu vine în contextul în care gestiunea sistemului informatic, realizată în ultimii zece ani de către Comisia Europeană, a fost transferată statelor membre, urmând ca acestea să decidă modul în care o vor realiza, „fie individual, fie împreună”.

„Schimbul de informaţii în domeniile amintite se va face prin intermediu a patru instituţii cu acces la sistemul EESSI: Casa Naţională de Pensii Publice, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, care folosesc aceeaşi aplicaţie dezvoltată de Comisia Europeană şi pusă la dispoziţia statelor membre, gratuit.

Printr-un protocol semnat astăzi, Ministerul Muncii a fost desemnat drept autoritate contractantă, pentru a putea astfel definitiva includerea României în consorţiul statelor coordonate de Italia. Mulţumesc echipei ministerului, coordonată de secretarul general adjunct Petronel Munteanu, pentru efortul de a asigura continuitatea acestui flux de informaţii atât de necesar pentru românii care muncesc şi trăiesc în spaţiul european şi pentru familiile lor”, a adăugat ministrul Muncii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 12 In medie: 4.5]
bebelus 18 zile

Italia, bebeluş român de doar 18 zile, găsit fără suflare în pătuţ. Mama este în stare de şoc

vadut motau

Vlăduț Mihail Motău, la doar 27 de ani, premiat cu „Forbici d’Oro” 2021, cel mai prestigios premiu profesional italian al croitorilor