in

DRP atacat de ”fabricanții și manipulatorii de fake news”: ”Restricțiile pentru românii din Italia sunt decizii 100% ale autorităților italiene”

PUTEREA FAKE NEWS-ULUI

Legea e aceeași pentru toți. Așa cum avem drepturi, avem și obligații. Iar una dintre ele este să respectăm legea țării în care ne aflăm, fie că este România, fie că este altă țară. Din păcate, uneori o campanie de fake news poate dinamita aceste principii și această normalitate.

Faptul că Italia prelungește măsurile de restricție în vigoare de la 10 august, iar românii și bulgarii care călătoresc acolo trebuie să stea în izolare 14 zile, este o decizie care ține 100% de autoritățile italiene și are legătură cu numărul mare de cazuri de infectare cu COVID-19 din România și Bulgaria.

Fac aceste precizări pentru că am primit în ultimele ore nenumărate întrebări și, din păcate, jigniri din partea unor persoane care au căzut pradă unui fabricant și manipulator de fake news.

Trebuie știut că, atâta vreme cât în țara noastră nu se micșorează numărul de îmbolnăviri și al deceselor și în situația în care în Italia românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate, guvernul de la Roma nu are cum să renunțe la actualele măsuri anti-contaminare.

Totodată în urma noilor cazuri de COVID 19 înregistrate la nivel național, în ultimele săptămâni, în Italia, multe din așa numitele “infecțiile din import” sunt chiar din România. Este de datoria fiecărei țări să ia măsurile pe care le consideră potrivite pentru a-și proteja cetățenii.

Să nu uităm că Guvernul României a impus, în martie, restricții pentru cei care veneau din Italia în România.

La Departamentul pentru Românii de Pretutindeni am făcut tot posibilul pentru a INFORMA cu privire la restricțiile aplicate de diverse state. Personal, m-am confruntat cu astfel de situații chiar în familie. Nu vă ascund că de o săptămână, soția mea și copiii, care au ajuns la Roma duminică, 31 august, sunt în izolare la domiciliu.

Reiau ideea respectului față de lege, indiferent de țara unde ne aflăm. Statul italian a hotărât să prelungească restricțiile în funcție de niște argumente clare. Este o decizie legală ce trebuie respectată. Știrile false, fumigenele și intoxicarea nu schimbă această realitate.

Eu voi continua să îmi fac treaba cu demnitate, așa cum ar face-o orice român, din țară sau din diaspora, care ar coordona acest departament. Rămân același adversar al sifonării banului public și nu îmi este rușine cu activitatea de până acum. Cu siguranță atunci când îmbolnăvirile pe zi în țară vor ajunge la o medie de 500, se vor vedea și eforturile tuturor cetățenilor – români și italieni – care respectă autoizolarea solicitată de autoritățile de la Roma și vor fi eliminate actualele restricții.

Ovidiu Burdușa, secretar de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Senatorul PSD Tit-Liviu Brăiloiu susţine că PSD e ”singurul care a schimbat ceva în bine în diaspora”

Senatorul Viorel Badea, replică la afirmațiile lui Liviu Tit-Brăiloiu, un ”ilustru necunoscut de la Constanţa”: ”Manieră amatoristă şi profund ipocrită”