in

Haos în ambasade și consulate, posturi ocupate prin intermediul unor firme private. ”Există o temere în cadrul comunităților de români din afara granițelor”

O interpelare adresată ministrului de externe al României scoate la iveală haosul din ambasadele și consulatele României. Posturile ocupate nu au fost completate în urma unui concurs, ci prin intermediul unor firme private, iar decizia dată de guvern la începutul anului este de a-i înlocui pe aceștia cu persoane care câștigă PRIN CONCURS postul. De asemenea, nu se știe câte persoane din cele 1488 existente vor fi înlocuite, când vor fi organizate aceste concursuri, în temeiul cărei legi sau dacă se vor ține la sediul misiunilor diplomatice sau la București.

Pe scurt, detașații din consulate, care în unele cazuri reprezintă 80% din personal, vor fi dați afară. Nu se știe când, cum și în ce condiții vor fi înlocuiți.

Interpelarea adresată ministrului de externe, Bogdan Aurescu, este intitulată ”Buna funcționare a misiunilor permanente ale României”. Cea care a adresat interpelarea este deputata PSD Mirela Furtună, care precizează că ”Există o temere în cadrul comunităților de români din afara granițelor că ministerul nu va putea asigura desfăşurarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante sau temporar vacante, ocupate acum prin detaşare, până la data de 31 august, ceea ce ar crea grave disfuncționalități la nivelul funcționårii consulatelor și ambasadelor.”

Iată interpelarea integrală:

Stimate domnule Ministru,

Pe 11 ianuarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Potrivit art III din ordonanță ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice nu mai poate fi realizată cu persoane provenind de la firme private.

Prin excepție de la această prevedere, Ministerul Afacerilor Externe, are timp până la data de 31 august pentru a scoate la concurs posturile astfel ocupate. Măsura a fost adoptată pentru a nu perturba funcționarea normală a consulatelor și ambasadelor.

Conform Hotărârii de Guvern nr.9/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul afacerilor externe, numărul maxim de posturi pentru serviciul exterior este de 1488 de posturi.

Există o temere în cadrul comunităților de români din afara granițelor că ministerul nu va putea asigura desfăşurarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante sau temporar vacante, ocupate acum prin detaşare, până la data de 31 august, ceea ce ar crea grave disfuncționalități la nivelul funcționårii consulatelor și ambasadelor.

Având în vedere aceste elemente, vă solicit să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Câte posturi din cele 1488 sunt în prezent vacante?
  2. Câte posturi din serviciul exterior sunt ocupate de persoane care sunt detaşate de la firme private?
  3. Când estimați că vor fi organizate concursurile de ocupare a posturilor? Ce măsuri au fost întreprinse până în acest moment?
  4. În cazul persoanelor detaşate care se află la misiune consursul de ocupare a postului se va desfăşura la misiune? Daca da, care va fi temeiul juridic, având în vedere că trebuie să fie concursuri publice la care orice cetățean care îndeplineşte condițiile generale și specifice trebuie să aibă posibilitatea de a participa? Subliniez că organizarea la misiune a concursului e de natură a limita posibilitatea unui cetățean de a participa la acel concurs.

Vă mulțumesc!

Deputat Mirela FURTUNĂ

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

”Îngrijitoarea diabolică”, a făcut sex cu un bătrân de 88 de ani, apoi l-a șantajat, acum riscă 5 ani de închisoare

Iohannis îl propune încă o dată pe Orban premier: «Această mișcare se înscrie în logica declanșării alegerilor anticipate»