in

Italia, un popor de emigranți: 5,6 milioane locuiesc în străinătate


Potrivit raportului Fundației Migrantes, sunt peste cinci milioane și jumătate de italieni care trăiesc permanent peste graniță. Anul trecut, primul an Covid, numărul italienilor plecați a crescut cu 3%. Cei mai mulți italieni au ales anul trecut Marea Britanie.

Sicilia este regiunea cu cel mai mare număr de emigrați. Președintele Mattarella declară: „Comunitatea italienilor din străinătate este o valoare inestimabilă”

Crește numărul italienilor din străinătate

Comunitatea italienilor rezidenți în străinătate crește din ce în ce mai mult. Acestea sunt, fără îndoială, cele mai semnificative date care reiese din cea de-a 16-a ediție a Raportului „Italieni în lume” întocmit de Fundația Migrantes.

Cetățenii, cu pașapoarte italiene, care locuiesc astăzi în străinătate, sunt peste 5 milioane și jumătate (5.652.080), 9,5% din cei peste 59,2 milioane de italieni care locuiesc în Italia.

Numărul celor plecați a crescut cu 3% în ultimul an. Din cei peste 5,6 milioane de italieni aflați în străinătate, 45,5% au între 18 și 49 de ani (peste 2,5 milioane), 15% sunt minori și 20,3% au peste 65 de ani.

România este țara cu cei mai mulți emigranți din toată Europa. Noi date despre golirea țării

Cele mai mari comunități din străinătate

Există trei comunități mari de cetățeni italieni înregistrate la AIRE – registrul italienilor rezidenți în străinătate: pe primul loc Argentina (884.000, 15,6% din total), apoi Germania (801.000, 14,2%), apoi Elveția (639.000, 11,3%). La distanță urmează italienii din Brazilia (puțin peste 500.000, 8,9%), Franța (circa 444.000, 7,9%), Marea Britanie (peste 412.000, 7,3%) și SUA (aproape 290.000, 5,1%). ).

Sicilia, regiunea cu cele mai multe plecări

Sicilia, cu aproape 800 de mii de cetățeni plecați, este regiunea cu cea mai mare comunitate de rezidenți în străinătate. Este urmată la distanță de Lombardia (+561 mii), Campania (aproape 531 mii), Lazio (aproape 489 mii), Veneto (+479 mii) și Calabria (+430 mii).

Mai mulți italieni în Marea Britanie

Semnificativ este cazul Regatului Unit care în anul Covid a înregistrat o creștere de + 33,5% a compatrioților înregistrați în AIRE.

Din cele peste 33.000 de înregistrări din Marea Britanie, 45,8% se referă la italieni între 18 și 34 de ani, 24,5% minori și 22,0% sunt adulți tineri între 35 și 44 de ani. Urmează Germania (13.990 de plecări) și Franța (10.562) care, singure, acoperă 52,8%.

Adăugând și datele pentru Elveția (8.189), care anul acesta, spre deosebire de precedentul, precede Brazilia (7.077), incidența „europeană” asupra totalului în primele poziții ajunge la 60,3%. În total a fost o creștere de 3% a italienilor plecați

Italia care crește doar peste hotare

„Este așadar adevărat că Italia trăiește de puțin peste un deceniu un nou sezon de migrație, dar consecințele se văd în ultimii cinci ani, agravând un drum pe care Italia circulă periculos. Stradă abruptă și cu sens unic, caracterizată prin depopulare, unde plecările nu corespund retururilor – comentează Raportul Migrantes.

Dacă, de altfel, tinerii sunt cei care părăsesc inexorabil Italia în mijlocul vitalității personale și al creativității profesionale, este asupra acestora trebuie concentrată atenția și acțiunea.

Analizele și politicile care să vizeze o schimbare de direcție sunt necesare urgent în interesul întregii Italiei, al bătrânilor ei din ce în ce mai numeroși care rămân și al teritoriilor sale din ce în ce mai abandonate și pustii.” .

Mattarella: „Valoarea inestimabilă a italienilor din străinătate”

Într-un mesaj transmis cu ocazia prezentării raportului Fundației Migrantes, președintele Republicii Sergio Mattarella a amintit că „comunitatea descendenților italieni din lume este estimată la aproximativ 180 de milioane de oameni, pe lângă peste șase milioane de cetățeni italieni rezidenți în străinătate.

Semnificația umană, culturală și profesională a acestei prezențe – a adăugat șeful statului – este de o valoare inestimabilă”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
fetita epuizata

Genova, fetiță româncă de 5 ani, preluată de polițiști, rătăcea pe străzi lângă tatăl beat

italia primeste pacienti din Romania

Italia primește pacienți grav bolnavi din România: „E rândul nostru să ajutăm”