in

Larisa Axinia, vicepreședinte ARI Milano, despre întoarcerea acasă după 11 ani de Italia: «România îmi oferă liniştea sufletească»

A trăit 11 ani în Italia, dar a păstrat permanent legătura cu țara natală. Vicepreședinte la cea mai veche asociație românească din Italia, ARI Milano, are toate datele pentru o evaluare profundă a ceea ce înseamnă acum să fii emigrant român în această țară. Acum s-a întors acasă, fără a pierde însă contactul cu Italia. Practic trăiește în două țări în același timp. Am întrebat-o pe Larisa Axinia care este concluzia sa, cum vede acum diferenţa dintre Italia şi România și dacă cei care ar vrea să se întoarcă în țară au șanse de a se realiza acasă.

«Eu sunt o româncă ataşată emoţional de ţară mama. Chiar dacă timp de 11 ani am trăit în Italia, gândul meu a fost mereu să mă reîntorc acasă.

Consider că România, aşa needucată, săracă şi bolnavă, cum este catalogată de unii, îmi oferă liniştea sufletească, confortul şi bunăstarea familiei mele. Într-adevăr salariile sunt un pic mai mari în ţările occidentale, dar şi cheltuielile sunt pe măsură. Prefer să câştig mai puţini bani, dar să simt că trăiesc şi mă pot bucura de copiii mei. Ador să merg cu ei la teatru, spectacole, concerte, lansări de carte, competiţii sportive. Te încarci cu energie pozitivă. Simţi că renaşti…

Poate că sunt subiectivă, dar cred că Diaspora este cea mai mare bogăție a României în momentul de față. Dezvoltarea țării noastre trebuie să aibă la bază o strategie pe termen lung de reîntoarcere a românilor acasă. Este nevoie de experienţa lor acumulată în străinătate, idei noi de afaceri şi mentalitate occidentală.

Tensiunile interne tot mai mari în țările de adopție ar putea fi contextul cel mai potrivit pentru atragerea romanilor în România. Italia, de pildă, se confruntă cu probleme economice tot mai mari, iar salariile au început să scadă. Foarte mulţi se plâng că muncesc şi nu sunt plătiţi sau salariul nu le ajunge să trăiască decent.

Din punctul meu de vedere, cine vrea să muncească, este harnic şi determinat nu dă vina pe sistem şi politicieni. Acţionează şi obţine rezultate. Indubitabil! Trebuie doar să vrei şi să nu te împiedici de generalităţi şi lucruri mărunte…

Nemulțumirea față de birocrație, corupție și lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal, dar mai ales de neîncrederea în administrațiile locale și în clasa politică exista peste tot în lume… într-o mai mare sau mai mică măsură, dar nu reprezintă motive care să împiedice pe cineva să aibă succes.», ne-a declarat Larisa Axinia.

A emigrat în Italia în 2004, la Firenze, apoi în 2007 s-a mutat la Milano pentru a-și îngriji mama care suferise un accident de circulație. Acolo a simțit nevoia să facă ceva pentru comunitatea de români. Așa a intrat în echipa ARI Milano, ajungând treptat pionul principal în organizarea evenimentelor.

Originară din Sfântu Gheorghe, Larisa Axinia a făcut cunoscute acțiunile românilor din Milano și în locurile natale. Mesagerul de Covasna a vorbit recent de implicarea importantă a Larisei în derularea unui festival dedicat promovării tradițiilor, meșteșugurilor și valorilor românești, la Milano. Festivalul „România – tradiții și valori europene” este cel mai longeviv festival românesc din Italia. Anul acesta a avut loc ediția a 13-a.

„Festivalul «România –Tradiții și valori europene» reprezintă un proiect de suflet, care s-a născut și dăinuie de 13 ani datorită iubirii față de țară mamă, conștiinței naționale, necesității de a promova și menține vii valorile si tradițiile românești. Fără trecut, nu putem avea viitor. Suntem un popor cu o istorie de milioane de ani, cu tradiţii care s-au transmis din generaţie în generaţie şi care ne definesc ca naţie. Avem datoria de a le promova şi de a le transmite mai departe tinerilor și copiilor noștri, pentru a ne păstra identitatea.

De asemenea, e important să arătăm și italienilor și altor popoare care trăiesc la Milano, ce înseamnă România, să vadă și fața frumoasă a țării noastre, nu doar ceea ce se scrie urât despre noi în presa italiană. Identitatea şi conştiinţa naţională se manifestă în culorile naţionale, în operele marilor scriitori şi poeţi ai poporului nostru, în obiceiuri şi tradiţii, în portul şi arta populară, în muzica marilor compozitori români precum şi în cea tradiţională, în toate invenţiile cercetătorilor români renumiţi pe plan mondial şi de asemenea, în conduita fiecărui cetăţean român, atât în ţară, cât şi în străinătate.” a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, vicepreședinta Asociației Românilor din Italia, Larisa Axinia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vânătorul de ”badante”: un carabinier la pensie, expert în Mafie, adună date despre românce care vor să se angajeze ca îngrijitoare

Italia, deșurubau panourile din cupru de sub viaducte, pradă de 150.000 de euro. Trei români arestați