in

Ministrul Sportului din România, despre cazul Colţescu: «Noi, românii, am fost de nenumărate ori victimele exprimării rasiste în Europa»

sebastian coltescu

Ionuț Stroe, ministrul Sportului din România, a comentat despre scandalul în care este implicat arbitrul român Sebastian Colţescu. Acesta este în centrul atacurilor în toată Europa după ce l-a descris pe antrenorul secund de la Başakşehir drept „ăla negru”.

„Nu am informații detaliate despre ancheta pe care UEFA o face. Este competiția lor și ei vor decide. Ce vă pot spune, este că e o greșeală. Sper să nu fie una intenționată, sper să nu fie o exprimare ofensatoare. Sper ca acest lucru să fie confirmat, să fie cel puțin o exprimare neutră. Până la urmă, orice declarație care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie e de condamnat”, a spus ministrul Stroe la alephnews.ro.

„Noi românii, de nenumărate ori, am fost victimele exprimării rasiste, limbajului de ură în Europa. Și, din păcate, reacția ar trebui să fie la fel ca acum. (…) Nu e prima dată când ne întâlnim cu astfel de situați. Știți care au fost măsurile când s-au scandat anumite lucruri în tribune. Este, din punctul meu de vedere, un subiect mai mult decât serios. Noi românii ar trebui să fim parte a rezolvării acestei probleme, combaterii acestor fenomene”, a completat ministrul.

Scandalul momentului în Europa

Meciul de marți seară dintre Paris Saint Germain și Istanbul Basaksehir, desfășurat la Paris, în cadrul Champions League, a fost întrerupt, în urma unui incident definit „rasist”.

Arbitrul român Sebastian Colțescu, indicând subiectul unei sancțiuni, i-a transmis colegului de la centru, un alt român, în limba română: „Băi, băi, ăla negru”, indicându-l astfel pe oficialul camerunez al echipei turce.

Înțelegând cuvântul „negru”, camerunezul s-a supărat, considerându-l identic cu termenul disprețuitor din limba engleză „nigger”, deși în limba română nu are conotații rasiste. Cel mai probabil, arbitrul nu a vrut să îl jignească pe oficialul echipei turce, ci doar să-l indice.

Dar scandalul a fost uriaș, echipa turcă s-a retras de pe teren, urmată de gazdele franceze. UEFA a decis în final amânarea meciului pentru a doua zi.

Joaca de-a guvernarea. PNL îl propune pe Florin Cîțu pentru postul de premier al României

Descoperire bombă: Coronavirus găsit la un copil de 4 ani din Milano în noiembrie 2019