in

REPORTAJ GR: Cârnaţi şi kiwi între Italia şi Moldova (VIDEO)

ROMA 30 decembrie 2010- Moldovenii din Italia îşi petrec sărbătorile cu delicatese aduse direct din ţară. Alături de “pandoro” şi “tortellini”, pun pe masă carne afumată, murături, smântână din ţară, toate stropite cu vin de acasă.

Rudele din Republica Moldova se pregătesc cu mult înainte de Crăciun şi împachetează cu grijă cârnaţi şi alte bunătăţi, de negăsit în magazinele din Peninsulă. Apoi, autocarele spre Italia transportă pachetele către cei dragi: la 20 de kilograme se plătesc circa 10 euro, în lei moldoveneşti. La întoarcere, aceleaşi autocare iau drumul Moldovei cu alimente şi cadouri din Italia.

La Tor di Valle

La Roma, autocarele din Moldova sosesc de obicei sâmbăta, la autogara Tor di Valle, şi pleacă a doua zi, la prânz. Duminică dimineaţă, la autogară e un “du-te vino” de moldoveni, fiecare cu pachetul sau valiza pregătită în timpul săptâmânii. Fiecare din cele douăzeci de autocare, sub diferite firme, merg într-un raion diferit, ducând marfa prin satele cele mai îndepărtate.

Kiwi pentru Moldova

“Duminica trecută am trimis un pachet acasă pentru fiul meu şi părinţii de la ţară. Am pus mai mult alimente, dar şi câteva hăinuţe pentru cel mic”, ne spune Valeriu, la muncă în Italia de şapte ani. “De Crăciun am pus două “panetoane” şi două kile de kiwi, ştiu că acolo nu şi le pot permite şi sunt foarte apreciate.”

Valeriu ne face o listă şi de produsele pe care le-a primit de acasă: “caşcaval special, cum se face doar la noi, cârnaţi, magiun şi murături, dar am văzut că unii au trimis chiar saci cu fasole şi cartofi, care au altă calitate în comparaţie cu cei din Italia. Ca să trimit un pachet acasă, plătesc cam 1,5 euro la kilogram”, mai precizează el.

Iată un VIDEO realizat de Publika TV, în care putem asista la pregătirea unui pachet “pentru Italia”:

Miruna Cajvaneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Calabria/ Nou născută româncă a murit la câteva ore după ce a fost externată

MAE invită diaspora la o dezbatere publică privind votul prin corespondenţă