in

Român decorat în Germania pentru curaj: a salvat de la înec un om în vârstă de 82 de ani

Miercuri, 15 iunie 2016, prim-ministrul Bavariei, Horst Seehofer, l-a decorat pe cetățeanul român Vasile-Marcel Sădean cu Medalia „Christophorus”. Originar din Sibiu și stabilit de peste 20 de ani în localitatea Hengersberg (districtul Deggendorf) din Bavaria, domnul Sădean a primit înalta distincție bavareză în semn de recunoștință pentru un act de curaj deosebit: în 15 septembrie 2015, a salvat de la înec un om în vârstă de 82 de ani, care se rostogolise cu scaunul cu rotile într-un râu.

Festivitatea de decernare a medaliei s-a desfășurat în sala Antiquarium a Palatului Residenz din München. Vasile Marcel Sădean a fost premiat de însuși premierul Bavariei, Horst Seehofer, președintele partidului CSU, recunoscut pentru discursul său antirefugiați și antiimigranți, în special români și bulgari.

La ceremonie, din partea Consulatului General al României la München a participat Anton Niculescu, consul general.

„În orice moment, oricare dintre noi poate necesita ajutorul unei alte persoane. E bine de știut că există oameni care pot interveni când ești neputincios“, a declarat Seehofer, conform Süddeutsche Zeitung.

În cadrul ceremoniei, Seehofer a decorat 137 de persoane, 86 cu medalia de salvator al Bavariei și 50 cu medalia Christophorus, pentru gesturi eroice în condiții dificile.

În exclusivitate pentru Ziarul Românesc din Germania, Vasile Sădean, 58 de ani, ne-a povestit ce s-a întâmplat în acea zi.

«S-a întâmplat anul trecut, în 15 septembrie. Eu sunt înscris în asociaţia vânătorilor şi pescarilor de aici şi în acea zi mă aflam la pescuit împreună cu mai multe persoane. La câţiva metri se afla bătrânul, a fost de meserie dulgher şi din cauza unui accident, i-au amputat un picior. Circulă cu un cărucior electric (Rollstuhl în germană) şi este pescar pasionat.

A venit şi mi-a cerut o momeală. I-am dat ce mi-a cerut, a plecat, locul lui era cam la 7 metri distanţă, numai că nu ştiu cum a luat curba, prea repede, şi a căzut în apă. Acolo apa are 6 metri adâncime… A strigat „Hilfe, Hilfe!”, eu nu am ezitat. Mi-am dat cizmele jos şi am sărit imediat să îl scot. Au mai venit alţi 4 bărbaţi pe mal, dar niciunul nu a sărit să mă ajute. Erau 8 grade afară.

Cu ajutorul unui coleg din Rusia, l-am scos pe bătrân, apoi am sărit iarăşi şi am scos şi căruciorul. Am pus o pătură pe bătrân, l-am învelit şi a sunat la fiica sa. Nu a vrut să cheme salvarea. După trei zile îl văd înapoi la peşte şi vine la mine, cu un plic în care avea 50 de euro. Mi-a spus: „Mulţumesc că m-ai salvat, datorită ţie, trăiesc!” Mi-au dat lacrimile. Nu am luat banii, m-a impresionat simplitatea gestului său de mulţumire. Apoi nici n-am ştiut, câţiva prieteni au scris la primărie, povestind acest gest, primăria a înaintat actele la Land şi aşa am primit medalia”.

Vasile Sădean este de 27 de ani în Germania, venit prin căsătorie. Lucrează la o firmă subcontractoare a BMW şi are două fete de care este mândru. Spune că în România, pe când era militar în Deltă, a salvat doi copii. „Aşa este caracterul meu. Egoişti sunt foarte mulţi. Dar oameni care să rişte pentru alţii, mai puţini! Mie nu mi-e frică de moarte. Eu nu am făcut acest gest pentru medalie sau altceva. Gestul în sine mă bucură. Eu aş vrea să fiu un model pentru toţi, îi îndemn pe toţi să îi ajute pe cei bătrâni, pe copii, pe cei fără putere, pe cei aflaţi în nevoie.”

Eroul din Bavaria ne dezvăluie că în România a făcut parte din trupele de comado, s-a antrenat în cadrul armatei a 4-a Dobrogea. Mesajul său despre România este trist: „Nu-mi place ce văd acum în România. Noi am fost civilizaţi, acum este o bătaie de joc. Îmi pare rău că s-a pierdut respectul, generaţia mea a fost educată să respecte omul. Acum contează doar interesul privat. Nu pot să suport hoţia, corupţia, protituţia, pedofilia, cangrene care afectează societatea din România. Oamenii s-au distrus între ei. Mesajul meu este acesta: Dacă poţi să ajuţi pe cineva, ajută-l!»

Sorin Cehan
[email protected]

Rănit în timp ce a dejucat un jaf, erou român aplaudat la Lamezia Terme

Român erou, a dezarmat un tâlhar italian la Torino

Erou italian, a murit salvând un muncitor român

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia, îngrijitoare ucisă de bătrânul pe care îl îngrijea. I-a refuzat avansurile sexuale

Românii apţi de muncă au emigrat: ”Dacă oamenii ar câştiga 2.500 de lei pe lună, nu ar mai pleca”