Menu
in

Se golește țara: „Dacă emigrația continuă, în 15 ani România nu mai are viitor”

”În 15 ani, România nu mai are viitor, dacă trendul de emigrare al tinerilor se păstrează.”. România nu mai are viitor, în condițiile în care peste depopulare se suprapune și faptul că se nasc alarmant de puțini copii, a atenționat sociologul Marin Burcea, într-un interviu pentru Gândul.

Italian îngrozit de prețurile din România: „Ar trebui să coste jumătate față de Italia” – VIDEO

România nu mai are viitor

Potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului, populația rezidentă a României este de 19.053.815 persoane, ceea ce reprezintă o scădere de peste un milion de locuitori față de recensământul din 2011.

Sociologul Marin Burcea, profesor la Universitatea București, a vorbit, în cadrul interviului, despre numărul mare al românilor și mai ales al tinerilor până în 35 de ani care au plecat din țară.

Nu se știe câți români sunt în diaspora

România nu are o evidență clară a cetățenilor care renunță la pașaportul românesc.

Un alt impediment în a avea o evidență clară asupra numărului românilor din diaspora este faptul că nu se știe câți copii se nasc din părinți români. Adesea, acești copii nu se mai întorc în țară și nu-și mai revendică cetățenia română niciodată.

„Problema fundamentală este că nu știm câți copii se nasc în diaspora. Singura modalitate de a afla este când familia merge să-i facă pașaport copilului ca să vină în România, dar dacă nu mai are sens să se întoarcă în România, nu mai știm”, a mai spus sociologul.

România nu mai are viitor – Mai mulți copii români se nasc în afară

Date oficiale despre numărul românilor din diaspora nu au fost făcute publice, dar profesorul Marin Burcea susține că acestea există.

”Deși nu știm și nu există o statistică legată de câți români au pașaport, câți români au dublă cetățenie, Ministerul Afacerilor Interne ar putea să spună public toate aceste date. Ei spun, ca un semnal de alarmă, că se nasc mai mulți copii în afară decât în țară”, a spus Burcea.

România are cea mai numeroasă diaspora din Uniunea Europeană, Italia este țara preferată de românii care pleacă

Diaspora contează doar în campaniile electorale

Singurul moment în care politicienii români se interesează de diaspora este în campanie electorală, în goana după voturi. Dar nu există practic nicio strategie a României față de recuperarea acestor cetățeni.

„Statele intră în competiție pentru cetățeni. Alte state au licitat mai bine, au privit lucrurile mai bine, s-au comportat mai bine.

Este nevoie de o politică mult mai așezată față de diaspora. Noi o tratăm doar în campanii electorale, doar când avem nevoie de vot, doar când vrem să dăm bine acolo, după care o lăsăm în pace. Nu merge așa”, a mai spus sociologul.

România rămâne fără viitor

Segmentul de populație care a plecat într-un număr covârșitor este cel al tinerilor educați, de până în 35 de ani. Aceștia au plecat definitiv din România după ce și-au finalizat studiile liceale sau universitare.

Motivul plecării acestor tineri poate fi lipsa unei oferte viabile a României față de viitor.

„Ce a oferit România tinerilor în intervalul măsurat de recensământ, din 2011 până în 2021? Foarte puțin. S-a văzut în rezultate. Acela este segmentul care a plecat cel mai mult, cel care a așteptat să termine liceul sau universitatea și după aceea a plecat.

Dacă ne uităm pe datele statistice, o să vedem că acolo este pierderea foarte mare, undeva după 35 de ani se așează, iar după 45 de ani n-au mai plecat”, a explicat Marin Burcea.

Sociologul este de părere că numai dacă sunt luate în calcul datele emigrării din trecut și din prezent, concluzia de acum este că ”nu mai avem viitor”.

Pe termen lung, în aproximativ 15 ani, ”nu mai avem viitor ca stat”, susține Marin Burcea, deoarece trendul de depopulare este dublat și de numărul tot mai mic de copii care se nasc în România.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Exit mobile version