in

Românii care lucrează în alt stat membru UE pot cere alocație europeană pentru copii

Eurodeputata Minodora Cliveti atrage atenţia asupra oportunităţii pentru cetăţenii români care muncesc într-un alt stat membru UE de a solicita şi obţine alocaţia europeană pentru copii.

Reglementata de Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1408/1971, alocaţia europeană a devenit din 2007 un drept al copiilor români ai căror părinţi muncesc legal într-un alt stat membru.

Pentru a obţine această alocaţie cetăţenii români trebuie să fie salariaţi sau persoane care desfăşoară activităţi independente, aflate în şomaj ca urmare a unei activităţi salariale sau independente desfăşurate în alt stat membru decât România, să fie titularii de pensii care au copii în îngrijire şi, de asemenea, pot beneficia şi membrii de familie ai acestor persoane.

Este important ca cel puțin unul dintre părinţii copilului să lucreze cu forme legale în alt stat membru decât România şi poate obţine această alocaţie atât pentru copilul său care trăieşte în alt stat membru, cât şi pentru copilul său copiii săi care trăiesc în România.

Cum se obține pensia de urmaș din Italia. Citește modalitățile de calcul

Procedura constă în completarea formularului E 411 — cererea de informaţii privind dreptul la prestaţiile familiale în statul de reşedinţă al familiei şi a formularului E 401 — atestat privind componenta familiei în vederea acordării prestaţiilor familiale.

”Sfătuiesc pe toţi românii care muncesc în UE să completeze formularul E 411 şi să-l depună fie la autoritatea română — Agenţia Naţională (judeţeană) pentru plăti şi inspecţie socială, fie la autoritatea analogă din statul gazdă.

Ai plătit 20 de ani de contribuții? Iată când poți să ieși la pensie în Italia

Sursele de informaţii cele mai directe, dacă apar probleme, sunt primăria din localitatea de reşedinţă a cetăţeanului român sau angajatorul acestuia. Este indicat că documentele depuse la locul de reşedinţă să fie trimise în copie şi la Agenţia Naţională pentru plăti şi inspecţie socială în ţară, pentru a facilita cooperarea între autorităţile competente din cele două state.

De asemenea, sugerez cetăţenilor români să se adreseze consulatelor sau ambasadelor României în statul de reşedinţă, care sunt pregătite să ofere informaţiile necesare”, a declarat Minodora Cliveti.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

În numai două zile au jefuit 14 bancomate prin metoda ”cash trapping”

Ajutorul social: în anul 2014, 5.819 euro pentru a trăi în Italia