in

Românii continuă să plece în Occident, şantierele rămân goale. “Avem deficit de 100.000 de meseriași”

Românii continuă să plece în Occident. În sectorul construcțiilor, există un deficit de 100.000 de meseriași, care va creste, avertizează specialiștii. Salariile oferite în Vest sunt cel puțin duble, iar facilitățile fiscale de care beneficiază constructorii români vor fi reduse treptat.

Constructorii francezi au mers special în Târgu Mureș ca să recruteze zugravi, zidari, instalatori, tâmplari și faianțari. Zeci de oameni au semnat contractele pe loc.

“E mai sigur salariul decât în România”, spune Alin Berki, de 38 de ani, din Harghita, carea luat decizia în câteva secunde.

Francezii caută oameni de peste 32 de ani, cu experiență, anunţă Ştirile Pro TV.

Fac însă excepții în cazul în care candidații fac parte din aceeași familie, de pildă, tată și fiu. Contractele se încheie pe trei luni, dar muncitorii speră că vor fi prelungite și chiar că ar putea obține măriri de salariu, în timp.

”În Franța există o lipsă acută de personal, de muncitori pentru șantiere”, a declarat reprezentantul unei firme de construcții din Hexagon.

CRIZĂ de muncitori în construcţii: „Va fi mai simplu să găsim un medic decât un instalator”

Recrutorii spun că, după câteva luni, oamenii își aduc familiile lângă ei și rămân în străinătate.

“Avem angajați din România, undeva la o mie de angajați. Vârsta este de la 35 de ani pentru că noi recrutam meseriași , trebuie să aibă o anumită vechime”, a spu Ștefan Fazakas, recrutor.

În fața valului de plecări, firmele de construcții din România se văd nevoite să apeleze la muncitori din Asia.

Mihai Lixandru este inginer în Brașov și povestește că a mai recrutat până acum alți 180 de lucrători din Sri Lanka și Vietnam. O parte dintre ei au fost duși pe alte șantiere din țară și are nevoie de oameni noi.

În România, se vorbeşte despre un deficit de meseriaşi de o sută de mii. Cifra va crește odată cu începerea investițiilor prevăzute în PNRR.

Adriana Iftime, Federația Patronatelor Societăților din Construcții: “Se așteaptă un volum foarte mare de investiții care trebuie acoperit cu forță de muncă.”

Tot Planul Național de Redresare și Reziliență prevede ca scutirile de impozite de care beneficiază sectorul construcțiilor vor fi eliminate treptat. Această măsură va mări deficitul de forță de muncă, spun reprezentanții industriei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
monument bolzano

Monument al eroilor români din Primul Război Mondial, ridicat la Bolzano

copil rapit recuperat

Băiețelul de 5 ani, răpit la Padova, A FOST GĂSIT, recuperat de polițiștii români într-un tren