in

Românii, nemulţumiţi de sistemul sanitar din UK: „Prea mult paracetamol, prea puţine antibiotice”

Este vorba despre o diferenţă de cultură sau de un sistem medical incapabil să trateze afecţiunile românilor? Prea mult paracetamol, prea puţine antibiotice. Şi tuturor li se pare că medicii îi tratează cu indiferenţă. "Mai bine să am cui da şpaga şi să se ocupe de mine", spune o româncă din UK care consideră că în România sistemul medical este mult mai bun, citată de Ziarul Românesc.

Sistemul medical britanic de stat (NHS) este foarte lăudat în întreaga lume pentru eficienţa sa, dar românii au probleme în a înţelege diferenţele, considerând "normal" sistemul românesc.

Cel mai mare avantaj al sistemului NHS faţă de cele din alte ţări pare a fi egalitatea cu care îşi tratează pacienţii indiferent de statutul social, de nationalitate şi de posibilităţile financiare ale acestora.

Studiile arată că părinţii din Estul Europei au mai mare încredere în medicii din ţările de unde provin, dar încrederea nu este justificată, deoarece rezultatele sunt aproximativ aceleaşi, indiferent de ţara din UE în care se face tratamentul. Vorbim, fireşte, de afecţiuni minore.

Părinţii de naţionalitate română, poloneză sau bulgară preferă să-şi ducă copiii la doctor sau la dentist în ţările de origine şi consideră că sistemul educaţional britanic nu e eficient, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Strathclyde University referitor la migraţia copiilor citat de publicaţia The Telegraph.

O cititoare a site-ului ziarulromanesc.net, Andreea S., confirmă: "Sistemul medical în UK este greşit. Experienţele personale, dar şi cele ale cunoştinţelor nu mi-au dat altă alternativă decât să spun NU acestui sistem. Medicii de familie (GP's) sunt instrutiţi să nu acorde atenţie decât conform unu barem întocmit de cine ştie cine. Personal, m-am dus cu RMN (MRI), cu diagnostic pus în România, o hernie de disc urâtă, cu o pareză picior stâng… medicul englez (de origine pakistaneză) mi-a spus: cât timp încă mai poţi merge, nu ai nimic. Am contactat direct un spinal surgeon care a considerat cazul meu unul de maximă urgenţă şi m-a operat pe loc.

Altă experienţă personală a fost refuzul unui medic de a aplica un tratament unor dereglări hormonale. Am făcut testele şi investigaţiile în România, iar când m-am reîntors şi i-am arătat că boala trebuie tratată, nu a spus decât "I am sorry, I didn't know". Aşa că ce sistem de calitate este acest NHS? Mie nu mi se pare decât incompetenţă maximă. Medicii români încă mai au responsabilitate şi da, sunt de acord, mai bine să am cui da şpaga şi să se ocupe de mine din cap până în picioare, decât să stau şi să mă apuc eu de învăţat medicină ca să am cu ce argumente să mă lupt cu medicii de aici…

Paracetamol universal

Românii ajunşi în Marea Britanie se lovesc de mentalităţi diferite în multe domenii, dar şi de o diferenţă majoră în ce priveşte sistemul medical. Aici, medicii specialişti te văd doar în cazuri de urgenţă, lăsând restul, tratamentele de rutin, pe seama asistentelor medicale.

Sistemul medical pare a fi cea mai mare problemă pentru mamele romance care au şi copiii în Marea Britanie. Tratamentul pentru orice boală pare a fi banalul Paracetamol. Copiii răcesc des, iar britanicii spun că aşa este normal, pentru că sistemul imunitar trebuie "lucrat".

Într-un interviu acordat publicaţiei noastre, doctorul Tudor Toma, angajat la un spital londonez, spunea că medicii britanici nu sunt nici pe departe mai slab pregătiţi ca cei români, dar că educaţia lor diferă, fiind axaţi mai mult pe rezolvarea practică a problemelor decât pe cunoştinţele pur teoretice.

De ce se plâng românii?

"Mi se pare că medicilor de aici le e frică să nu facă vreo greşeală. Ca să meargă la sigur, îţi prescriu paracetamol, pentru că ăsta nu prea are cum să-ţi facă rău. Am avut senzaţia că pentru ei este medicamentul minune, care te vindecă de orice boală", ne spune Magda C., din Brighton. Ne-a mai spus, de altfel, că în cazul său paracetamolul chiar a funcţionat.

Liliana G. ne spune că i se rupea sufletul când a mers cu copilul sau la urgenţe şi nu a fost băgată în seamă de personalul de acolo ore întregi. "A fost un accident major din punctul meu de vedere, băiatul meu a căzut pe scări, la şcoală. Era plin de sânge dar la medic aveau prioritate beţivii şi drogaţii"

Există şi români mulţumiţi?

Laura M. locuieşte în Southampton şi a făcut propriile investigaţii referitoare la medicaţia prescrisă în România, comparativ cu Marea Britanie. "România este cu mulţi ani în urmă. Am înţeles că aceeaşi situaţie era în Vestul Europei acum mulţi ani. Prea multe antibiotice pentru probleme prea mărunte. România poate fi comparată la acest capitol cu ţările din lumea a treia: antibiotice pentru orice. Eu sunt mulţumită de NHS".

Cătălin I. locuieşte într-un oraşel din Wales si este de asemenea mulţumit de sistemul medical de aici. "Am doi copii. În primă fază am fost foarte îngrijorat, pentru că răceau o data la trei săptămâni. Norocul meu a fost că i-am ascultat pe medici – nu prea aveam alternative- şi acum am doi copii foarte sănătoşi. De doi ani nu a mai răcit nici unul. Se pare că povestea doctorilor de aici cu sistemul imunitar care trebuie să se formeze chiar funcţionează. Prietenii din România îşi duc copiii la salină să-i călească. Ai mei s-au călit de la natură".

Se merge pe "pile"?

Un cititor care a dorit să rămână anonim, ne spune că "este ca în România, dacă te împrieteneşti cu medicul de familie, poţi beneficia de un tratament preferenţial. Nu trebuie să dai bani, asta nu cred că s-a întâmplat vreodată, dar cu siguranţă poţi avea beneficii dacă ştii cum funcţionează sistemul şi îţi faci prieteni în interior".

Dan Suliman

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

M. R. Ungureanu, convorbiri cu Angelino Alfano despre “noua generaţie a dreptei moderate”

Florin Simon: “Întreprinzătorul anului”, cu o afacere de 19 milioane de euro