in

EXPIRĂ certificatul de vaccinare! Cum veţi putea călători în UE din 2022

Certificatul de vaccinare expiră mai devreme. Comisia Europeană a anunţat că documentul este valabil doar nouă luni, nu 12 cum a fost gândit iniţial, pentru călătorii internaţionale, în lipsa unei doze booster. Măsura ar putea intra în vigoare de pe 10 ianuarie.

Doar şase săptămâni, atât se mai pot bucura de certificatul de vaccinare cei care şi-au făcut a doua doză în perioada ianuarie-aprilie. Din prima lună a anului viitor, acesta ar putea să expire dacă nu este administrată şi cea de-a treia doză. Asta, dacă vor să se mai bucure de libera circulaţie în interiorul UE fără teste pentru coronavirus sau obligativitatea de a intra în carantină.

„Statele membre trebuie să accepte doar certificatele de vaccinare care nu depăşesc nouă luni de la prima serie de vaccinuri”, a declarat Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie, conform Observator News.

Decizia vine după ce numeroasere studii au arătat că eficienţa vaccinurilor împotriva COVID-19 scade după şase luni de la rapel. „Boosterul ne dă un nivel mai mare de protecţie decât schema de vaccinare în 2 doze. El previne multe spitalizări şi decese”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

„Super Green Pass” a fost aprobat! RESTRICŢII noi în Italia începând cu 6 decembrie

În plus, o ţară poate ajunge pe lista roşie şi dacă are o rată de vaccinare mică şi nu doar dacă numărul infectărilor este mare, cum se întâmplă acum.

Cei care nu se vor imuniza sau care nu au trecut prin boală, vor putea circula pe teritoriul Uniunii Europene doar cu test negativ. Însă, deplasarea pe baza unei astfel de dovezi se anunţă tot mai complicată. Franţa a anunţat că va mai accepta doar teste făcute în ultimele 24 de ore. „Cei care au certificat verde, în principiu, nu trebuie să mai fie supuşi şi altor restricţii de călătorie. Precum test sau carantină”, a declarat Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie.

Hexagonul a decis că certificatul de vaccinare va fi valabil doar 7 luni de la a doua doză. Iar Italia introduce din 6 decembrie ceea ce numeşte „Super paşaportul verde” – care va permite accesul la filme, evenimente sportive, restaurante şi în alte spaţii publice doar pentru cei vaccinaţi sau trecuţi prin boală.

Sunt recomandări noi şi în ceea ce-i priveşte pe minori. În funcţie de vârsta pe care o au, aceştia vor putea călători astfel: cei care au sub 6 ani nu au nicio restricţie, de la 6-12 ani au nevoie de vaccin sau test negativ doar copiii care călătoresc dintr-o ţară roşie, iar pentru cei de peste 12 regulile sunt aceleaşi cu ale adulţilor. Recomandările au venit chiar în ziua în care Uniunea Europeană a aprobat primul vaccin împotriva COVID 19 pentru categoria de vârstă 5-11 ani. Este vorba de serul celor de la Pfizer, care va fi administrat în doză mai mică.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
juramant cabinet ciuca

Iohannis, după jurământul cabinetului Ciucă: „Românii au aşteptări MARI”

infirmiera nevaccinata Velletri, judecatorul ordona intoarcerea ei la munca

Velletri, infirmieră no-vax suspendată, judecătorul ordonă reîncadrarea imediată