in

The Sun: Românii vor aduce tuberculoza în Marea Britanie

 

Discursul de pe 25 martie al premierului David Cameron împotriva imigranților a fost urmat de un val de atacuri împotriva românilor, în presa britanică, scrie Ziarul Romanesc. Una dintre cele mai violente manifestări este cea a cotidianului The Sun, care îi sperie pe britanici anunțându-i că românii care vin în țara lor îi vor îmbolnăvi de tuberculoză.

The Sun: păziți-vă de Ciuma Albă

 

O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC, citați de The Sun. “Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară ucigaşă seceră sute de vieţi în fiecare an”, mai se mai arată în reportaj. Un jurnalist de la The Sun s-a deplasat în România pentru a constata cum stă situaţia la faţa locului.

“Este de aşteptat să se întâmple un dezastru”, a avertizat expertul în TBC Jonathan Stillo, care conduce o cercetare privind Tuberculoza multi-drog rezistentă (TBC-MDR) în România. „Când persoana contagioasă se va afla în metroul (londonez) va fi prea târziu. Estimarea este că un bolnav va infecta între 10-15 oameni pe an”, a adăugat el.

Cunoscută cândva sub numele de ''Marea Ciumă Albă'', tuberculoza a devastat Marea Britanie în perioada victoriană, dar a fost eradicată aproape total în anii 1970. Este vindecabilă cu antibiotice ieftine, dar ucide jumătate din persoanele contaminate dacă este netratată. Dacă pacienţii nu duc până la capăt tratamentul de şase luni, bacteria care a supravieţuit poate evolua într-o tulpină mai puternică, rezistentă la medicamente.

TBC-ul, o bombă cu ceas

În această săptămână, revista medicală The Lancet a avertizat că o creştere a cazurilor de XDR ar putea duce la apariţia unei super-tulpini netratabile. Publicaţia a adăugat că imigraţia din Europa de Est reprezintă o ameninţare „foarte reală”, care poate duce la apariţia în Marea Britanie a tuberculozei rezistente la medicamente.

„TBC-ul este o bombă cu ceas. Dacă nu o anihilezi acum, va scăpa de sub control', a declarat profesorul Alimuddin Zumla, de la ''University College'' din Londra, unul dintre autorii raportului. Reporterul de la The Sun scrie că s-a deplasat în România, la Institutul de Pneomoftiziologie “Marius Nasta”, unde a discutat cu medici și pacienți. El descrie cazul Georgetei Sandu, bolnavă de TBC și căreia doctorii nu îi mai dau șanse.

“Ştim că va muri, deoarece plămânii ei sunt distruşi'', i-a spus medicul jurnalistului. „Ea nu-şi dă seama că e în fază terminală. Nu pot să-i spun <<vei muri>>, pentru că va dori să întrerupă tratamentul. Există riscul grav ca ea să transmită boala. O ţinem în spital pentru a o opri să-i infecteze pe alţii”, a adăugat medicul român.

The Sun: este un risc pentru Marea Britanie

Expertul citat de The Sun, Jonathan Stillo, consideră că eşecul “dezastruos”' al României de a stopa răspândirea bolii înseamnă un pericol pentru Marea Britanie. „Tulpina rezistentă este o problemă uriaşă în România. Sincer este un dezastru imens”, a afirmat el. ''Pacienţii nu au acces la medicamentele adecvate sau spitalul duce lipsă de un anumit medicament.

Dacă sunt trataţi în mod corespunzător, pacienţii devin rapid necontagioşi. Dar când nu sunt trataţi devin contagioşi din nou. Pe măsură ce sunt tot mai bolnavi, devin mai contagioşi şi răspândesc tulpina rezistentă'', a explicat Stillo.

„Această problemă se va răspândi în Marea Britanie. Este în mod absolut un pericol. Este un dezastru care pândeşte. În România sunt între 1.000 până la 1.500 de bolnavi în prezent care au tulpina rezistentă. Multe dintre aceste persoane nu sunt nici măcar diagnosticate. Pur şi simplu nu ştim cât de multe sunt purtătoare ale bacteriei. Acesta este un risc pentru Marea Britanie'', a subliniat expertul.

''Muncile pe care le fac sunt în construcţii, în agricultură. Este deosebit de dificil dacă trăiesc în condiţii grele sau aglomerate. Aceşti oameni nu o duc bine. Trec frontierele, sunt în mişcare. Este o maladie care se ia din aer, periculoasă. Medicii din Marea Britanie trebuie să ia măsuri'', a avertizat Stillo.

Problema a lovit deja alte ţări europene. Olanda spune că jumătate dintre pacienţii ei cu TBC rezistent la medicamente provin din România, în timp ce Italia raportează şi ea o problemă în creştere.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

S-a înjunghiat singură în burtă

Consumul exagerat de alcool – sportul preferat al tinerilor britanici