in

Trei români acuzați că au furat aproape jumătate de milion de euro din conturile clienţilor băncii Poste Italiene

Trei botoşăneni bănuiţi că au făcut parte dintr-o grupare infracţională care a furat, în perioada 2011-2012, aproape jumătate de milion de euro din conturile clienţilor băncii Poste Italiene, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul teritorial Suceava, scrie Monitorul de Botoșani.

Principalele acuzaţii aduse împotriva lor vizează fapte destul de grave, de la aderare la un grup infracţional organizat, până la fraude informatice. În total, 11 persoane au fost trimise în boxa acuzaţilor însă, până la pronunţarea unei sentinţe definitive, cei inculpaţi vor beneficia de prezumţia de nevinovăţie.

Gruparea a fost anihilată în urma unor descinderi organizate de procurorii DIICOT în septembrie 2013. Atunci, anchetatorii au organizat zeci de percheziţii în opt judeţe, fiind puse în aplicare mai multe mandate de aducere. În urma investigaţiilor, doi fraţi, Claudiu şi Brânduşa Nicoleta Ignat, şi Viorel Lungu, toţi din comuna Hudeşti, au fost arestaţi preventiv, dar au fost eliberaţi ulterior. Potrivit datelor aflate în dosar, cercetările au vizat mult mai multe persoane, printre care şi cinci cetăţeni străini, toţi fiind bănuiţi de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, deţinerea fără drept a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice şi distribuire lor fără drept.

Anchetatorii vorbeau la acea dată de 36 de suspecţi, care au acţionat împreună şi în mod coordonat, scopul lor fiind fraudarea clienţilor băncii Poste Italiane SPA, prin obţinerea în mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora prin metoda phishing, accesarea fără drept a conturilor şi efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul sistemului internaţional de transfer de bani Western Union, scopul final fiind obţinerea de beneficii financiare substanţiale.

„Activitatea infracţională a grupului era structurată pe trei paliere infracţionale principale, respectiv obţinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri de pe acestea şi ridicarea sumelor de bani astfel transferate”, subliniau procurorii DIICOT.

Astfel, o parte dintre suspecţi acţionau pe teritoriul Italiei pentru obţinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor.  Odată ce obţineau datele, acestea erau puse la dispoziţia altor membri, care efectuau transferurile frauduloase din conturile victimelor în cele ale complicilor. Aceştia din urmă aveau sarcina să ridice aceste sume de bani din diferite locaţii ale agenţiilor Western Union de pe teritoriul României şi să le distribuie mai apoi membrilor grupării.

Atacul asupra băncii italiene ar fi început în decembrie 2011 când Claudiu Ignat, împreună cu un amic de-al său, Viorel Lungu, din Baranca-Hudeşti, un doljean şi doi băcăuani, au pus la punct întreaga reţea. Ajutaţi de un tânăr din Constanţa, care a spart baza informatică a băncii, aceştia au creat o pagină falsă de web şi le-au trimis mesaje prin e-mail clienţilor prin aşa numita metodă phishing, solicitându-le acestora completarea datelor personale. Cei care au făcut greşeala să le răspundă, s-au trezit fără bani în conturi.

O parte din sumele sustrase au ajuns la o serie de cunoştinţe ale celor trei botoşăneni, printre care Mădălina Ştefania N. de 22 de ani din Hudeşti, Lavinia Alexandra V. de 26 de ani, din Conceşti, Sebastian Dumitru F. de 26 de ani, din Ibăneşti, Daniela Mirabela D. de 23 de ani, din Darabani, dar şi Loredana I. o tânără care a participat la concursuri de miss.

„În cadrul grupului, Claudiu Ignat deţinea o poziţie centrală coordonând activităţile infracţionale desfăşurate de o parte din membrii grupului cu privire la obţinerea datelor de acces şi a datelor cardurilor bancare, racola persoanele către care erau efectuate transferurile şi stabilea modul de împărţire şi transmitere a sumelor de bani obţinute”, spun anchetatorii.

Pentru identificarea suspecţilor, anchetatorii au fost sprijiniţi de Serviciul Secret al Ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Bucureşti, serviciile pentru operaţiuni speciale şi structurile de combatere a crimei organizate.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
roma rugăciune

Roma, capitala mondială a păcii: Papa Francisc şi liderii marilor religii ale lumii s-au rugat pentru victimele pandemiei

bolnavii respiră cu porţia

La Spitalul din Botoşani bolnavii respiră cu porţia. Doi pacienți la o sursă de oxigen