in

La Spitalul din Botoşani bolnavii respiră cu porţia. Doi pacienți la o sursă de oxigen

Sistemul de sănătate din România începe să fie depăşit de amploarea cazurilor tot mai multe şi mai grave de coronavirus. La Spitalului din Botoșani situaţia este de-a dreptul disperată. Stația de oxigen veche nu mai face față numărului mare de bolnavi de COVID-19. Mai bine de o treime dintre pacienți au nevoie de oxigen suplimentar pentru a putea respira, dar stația și-a atins capacitatea maximă.

Cele mai mari probleme sunt pe timpul nopții, când consumul este mai mare. Dr. Valentina Morcov, medic sef secție interimar la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Botoșani, a declarat la Digi24 că situația este extrem de delicată din pricina numărului tot mai mare de pacienți în stare gravă, care au nevoie de oxigen. 

”În cursul nopții, stația de oxigen nu face față celor 27 de surse fixe care sunt foc continuu. Noaptea, necesarul de oxigen al pacientului e mai mare. Scade presiunea cu 10-15 l pe minut si poate ajunge la 6-7 l pe minut. Asta înseamnă că pacientul va denatura, deci are nevoie de oxigen şi nu avem de unde să-i dăm”, a explicat medicul.

”Am facut apel și prin intermediul DSP-ului să primim concentratoare de oxigen. Spitalul nu putea să achizitioneze aceste concentratoare, durează până se face licitația. Atunci am cerut ajutorul oamenilor de afaceri, o parte din fundații s-au mobilizat și am primit până în momentul asta 15 concentratoare. Ni s-au promis înca 10, dar am avea nevoie de încă 33”, a completat dr. Valentina Morcov.

”Avem 89 de paturi, iar 27 au acces la această sursa fixă, care și așa nu poate furniza oxigen suficient. Avem pacienți care au nevoie de două surse de oxigen, deci punem și cea de perete si cea din concentrator pentru că nu avem loc la ATI”.

”Pe măsură ce la un pacient mai crește saturația, mai mutăm aparatul concentrator pe care-l avem. Acum mutăm la cazurile mai grave. Mai încercăm la ATI, când mai prindem câte un loc dăm acolo. Am făcut inclusiv improvizații, am scos de la un concentrator două ieșiri, deci două tuburi conectate să poată primi doi pacienți oxigen, chiar dacă nu e cantitatea suficientă, dar tot e bine decât nimic. Ieri erau 30 de pacienți. Toți într-o situație gravă. 27 erau la surse fixe, restul erau pe concentratrator. Cei care erau la surse fixe, unii au nevoie și de a două a sursă, deci încă un concentrator. Cel puțin trei bolnavi aveam ieri pe două surse de oxigen”, a conchis medicul. 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Trei români acuzați că au furat aproape jumătate de milion de euro din conturile clienţilor băncii Poste Italiene

Mafiotul Messina Denaro, cel mai căutat om din ţară, judecat în contumacie, condamnat la închisoare pe viață