in

UE: Eliminaţi RESTRICŢIILE pentru cei care au certificat Covid

„Eliminaţi restricţiile pentru cei care au certificat Covid”, este apelul miniștrii UE, care au ajuns, marți, la un acord privind normele care permit libera circulație în UE pe timpul pandemiei. Este vorba despre eliminarea, în principiu, a restricțiilor suplimentare pentru cei ce dețin certificatul digital Covid. Mai mult, statele membre sunt de acord să se alinieze la o singură perioadă de valabilitate pentru certificatele Covid emise pentru ciclul primar de vaccinare – 9 luni.

„Astăzi, 25 ianuarie, miniștrii UE au ajuns la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulații în UE în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19. Acordul vine ca urmare a propunerii Comisiei din 25 noiembrie 2021.

Italia, vaccinuri și certificate de vaccinare anti-COVID-19 false, prețurile au variat de la 100 la 150 de euro

Printre principalele actualizări ale recomandării se numără:

  • eliminarea, în principiu, a restricțiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID;
  • alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, și anume 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.

Orice măsură de restricționare a liberei circulații trebuie să fie nediscriminatorie și proporțională. Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

„Eliminaţi măsurile suplimentare”

Salutând adoptarea propunerii de către Consiliu, comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, și comisarul pentru justiție, Didier Reynders, au declarat:

„De la începutul pandemiei, am prezentat soluții pentru a proteja și a facilita libera circulație în condiții de siguranță în contextul măsurilor sanitare necesare în timpul pandemiei. Coordonarea strânsă la nivelul UE a fost esențială, nu numai pentru funcționarea pieței unice, ci și pentru a oferi claritate și siguranță persoanelor care călătoresc pe teritoriul UE.

Certificatul Covid încinge spiritele în România. Ce prevede controversatul proiect

Pentru ca cetățenii europeni să poată călători în condiții de siguranță, este esențial să le oferim claritate și previzibilitate, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, un instrument bine stabilit care și-a atins cu succes scopul.

Cele peste 1,2 miliarde de certificate emise sunt o dovadă a succesului acestui instrument, care a fost pus în aplicare în întreaga UE și la scară mondială. Acesta reprezintă o adevărată poveste de succes europeană, replicată la nivel mondial.

Varianta Omicron s-a răspândit până acum în întreaga Europă și este timpul să analizăm dacă pot fi eliminate măsurile suplimentare privind călătoriile pe care o serie de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, îngreunând și reducând previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE.

Le solicităm acum tuturor statelor membre să pună rapid în aplicare normele comune pentru a asigura coordonarea și claritatea pentru cetățenii și călătorii europeni”.

Situaţia din România

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, pentru Digi24, că doza booster a vaccinului ar trebui efectuată în cel mult 9 luni de la schema inițială, pentru ca certificatul să fie valabil la nivelul UE, însă că România nu a luat o astfel de decizie pe plan intern.

„Urmează o perioadă în care și România va trebui să adapteze decizia Comisiei Europene privind valabilitatea vaccinului, în sensul că boosterul trebuie efectuat în cel mult 9 luni de la schema inițială, pentru a avea o valabilitate comună în UE, în ceea ce privește certificatul digital.

Au fost întrebări în ceea ce privește obligativitatea acestei doze booster privind utilizarea certificatului în România. Nu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment în ceea ce privește acest certificat. Vaccinarea va rămâne valabilă. Aceste lucruri le vom reevalua după ce trece acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reevalua în ceea ce privește modul de utilizare a acestui certificat”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Omagiu adus marelui artist Camilian Demetrescu, un român ilustru din Italia

fuga italienilor in strainatate creste

Istat: fuga italienilor în străinătate este în continuă creștere, + 4,5%