in

Au umplut România cu bancnote false de 50 de euro făcute în Italia, grup infracțional destructurat

Bancnote de 50 de euro contrafăcute au fost plasate de o grupare din Hunedoara în cel puțin 15 orașe ale țării. Liderul grupării făcea rost de bancnotele false din Italia, iar ceilalți le distribuiau, conform unui comunicat al DIICOT.

Joi, 11 iunie, procurorii DIICOT Timișoara, împreună cu ofițeri ai BCCO Timișoara au efectuat 12 percheziții domiciliare, pe raza județului Hunedoara. Perchezițiile respective vizau destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de punere în circulaţie de valori falsificate străine în formă continuată și înșelăciune în formă continuată.

Anul trecut, în județul Hunedoara s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat specializat în plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 euro, prin iniţierea de relaţii comerciale, care le permiteau plata cash cu bancnotele în litigiu, în special prin diferite achiziţii de produse de la persoane fizice, care postează anunţuri pe site-uri de profil.

Cercetările procurorilor au reliefat că în cursul anilor 2019-2020, membrii grupului infracțional au derulat multiple tranzacții frauduloase prin plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 Euro, prin inducerea în eroare a unor vânzători de bună-credinţă de pe raza localităților: Oradea, Timișoara, Arad, Marghita, Oțelu Roșu, Caransebeş, Deva, Hunedoara, Alba Iulia, Cluj Napoca, Hațeg, Sibiu, Sebeş, Râmnicu Vâlcea şi Călăraşi.

Gruparea infracțională, organizată în sistem piramidal

Activitatea infracțională a grupării era organizată pe două paliere, în sistem piramidal, sub coordonarea liderului care avea rolul procurării şi aprovizionării grupării cu bancnote contrafăcute, prin prisma conexiunilor avute cu o grupare de falsificatori din Italia.

Pe palierul de execuție îşi desfăşurau activitatea 3 persoane cu rolul de a iniţia contacte cu diferite persoane de pe platforme de achiziții on-line, cu anunţuri de vânzare a diferitor bunuri electronice, în special telefoane mobile, şi de a plasa astfel pe piaţă bancnotele falsificate.

La gruparea infracțională organizată au aderat treptat și alți membri care au primit valută contrafăcută de la membrii grupării şi au procedat la plasarea acesteia pe piață în aceeași modalitate. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara vor fi audiate 10 persoane.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Sicilia, a ucis un italian cu mașina și a fugit de la locul accidentului, român arestat pentru omor rutier

Conte anchetă Bergamo

Revolta italienilor din Bergamo, mai multe anchete sunt în desfăşurare. Premierul Conte și doi miniştri, audiați de procurori