in

Revolta italienilor din Bergamo, mai multe anchete sunt în desfăşurare. Premierul Conte și doi miniştri, audiați de procurori

Premierul italian, Giuseppe Conte, va fi audiat vineri la Parchetul din Bergamo, alături de Ministrul Sănătății, Roberto Speranza și cel de interne, Luciana Lamborgese, în cadrul unei anchete privind modul în care a fost gestionată epidemia de Covid-19, care a provocat moartea a peste 34.000 de persoane în Italia, relatează AFP.

Bergamo, considerat drept epicentrul epidemiei de covid-19 în Italia, desfăşoară mai multe anchete distincte în legătură cu această tragedie, notează AFP. Conte şi cei doi miniştri sunt vizaţi într-o anchetă referitoare la întârzierea cu care a fost declarate „zone roşii” două localităţi din provincia Bergamo, Nembro şi Alzano Lombardo, afectate în mod deosebit de noul coronavirus.

Nici premierul, nici ministrul sănătății Roberto Speranza și nici cel de interne Luciana Lamorgese nu sunt acuzați, ei fiind audiați în calitate de martori.

50 de plângeri depuse la Bergamo

Miercuri, familiile şi apropiaţii unor victime ale epidemiei au depus 50 de plângeri pe lângă Parchetul din Bergamo, în prima acţiune în justiţie de acest fel în Italia, unde epidemia de COVID-19 a făcut aproape 34.000 de morţi, relatează AFP.

„Nu vrem răzbunare, vrem justiţie”, a explicat Stefano Fusco, 31 de ani, al cărui bunic a decedat în martie.

Plângerile au fost depuse la Bergamo pentru că acest oraş este simbolul tragediei care a lovit toată ţara a adăugat Fusco, unul din fondatorii grupului „Adevăr şi justiţie pentru victimele COVID-19”, creat pe Facebook şi care numără 55.000 de membri.

Plângerile vorbesc despre dramele trăite de fiecare din aceste familii: lipsa informaţiilor despre cei dragi, îngrijiri necorespunzătoare ş.a. Ele vor fi examinate de biroul procurorului, care va decide asupra eventualei începeri a urmăririi penale şi, dacă va fi cazul, asupra încadrării faptelor.

Cristina Longhini, farmacistă, şi-a pierdut tatăl, Claudio, în vârstă de 65 de ani, decedat în timpul pandemiei într-un spital din Bergamo. ‘Tatăl meu tocmai se pensionase, era în plină formă atunci când a fost contaminat’, povesteşte ea.

Cristina Longhini mai spune că la urgenţe tatălui său i-a fost mai întâi refuzată internarea, sub pretextul că nu avea dificultăţi de respiraţie. La spitalul din oraş pentru bolnavii de COVID-19 nu mai erau locuri la terapie intensivă.

«Avea ochii umflaţi ieşiţi din orbite, cu lacrimi de sânge»

„Când a murit, au uitat să ne comunice. Am mers în cele din urmă să identific cadavrul, cu greu putea fi recunoscut, avea gura deschisă, ochii umflaţi ieşiţi din orbite, cu lacrimi de sânge. Mi-au predat lucrurile lui personale, printre care haine pline de sânge, aşadar contaminate, într-un sac de gunoi”, îşi aminteşte ea.

Pentru că cimitirele din Bergamo erau pline, sicriul a fost transportat, împreună cu alte zece, cu un camion militar spre o destinaţie necunoscută de familie. În cele din urmă, aceasta a descoperit, după ce a primit prin poştă factura de la crematoriu, că trupul neînsufleţit fusese incinerat la o distanţă de 200 km. 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Au umplut România cu bancnote false de 50 de euro făcute în Italia, grup infracțional destructurat

Arunca cu cățelul în mașinile parcate, român denunțat la Palermo pentru rele tratamente împotriva animalelor