in

Efectele pandemiei: Dacia și Ford au închis fabricile din România și au trimis 20.000 de angajați în șomaj tehnic

Angajaţii fabricii Ford de la Craiova au intrat în şomaj tehnic începând de joi, 19 martie, şi beneficiază de o indemnizaţie de 78% din salariul de bază, după ce conducerea grupului a luat decizia de a suspenda temporar producţia la principalele fabrici din Europa.

„Este de aşteptat ca suspendarea temporară a producţiei să dureze câteva săptămâni, în funcţie de evoluţia acestei pandemii, de restricţiile impuse la nivel naţional, de constrângerile legate de lucrul cu furnizorii, dar şi de nevoile de stoc ale dealerilor. Această măsură este luată în contextul restricţiilor impuse de guvernele naţionale în privinţa transportului şi contactelor personale, astfel că vânzările de maşini şi componentele sunt afectate la nivelul întregului continent. Pe durata opririi temporare a producţiei, angajaţii Ford Craiova se vor afla în şomaj tehnic şi beneficiază de o indemnizaţie de 78% din salariul de bază, precum şi de celelalte drepturi prevăzute de lege pentru astfel de situaţii”, potrivit unui comunicat al companiei.

Preşedintele Ford Europa, Stuart Rowley, a subliniat că, deşi impactul coronavirusului în fabricile companiei a fost unul limitat până în prezent, efectele sale asupra angajaţilor, dealerilor, furnizorilor şi clienţilor, precum şi asupra societăţii europene sunt fără precedent.

Renault a închis fabrica de la Mioveni

Și Automobile Dacia a întrerupt producţia la uzinele din Mioveni, până pe data de 5 aprilie, în contextul pandemiei de coronavirus, iar 13.500 de angajaţi vor fi în şomaj tehnic.

„Compania anticipează că activitatea comercială va fi reluată rapid după încheierea crizei sanitare. La momentul respectiv vor fi implementate măsuri corespunzătoare, în acord cu partenerii sociali, ceea ce va permite companiei să răspundă cererii comerciale”, se arată într-un comunicat al companiei.

Vicepreşedintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache, a declarat ă decizia conducerii de a înceta activitatea în cadrul uzinei Dacia era o măsură necesară pentru protejarea sănătăţii celor 14.000 de salariaţi.

„La Dacia lucrează 14.000 de salariaţi. Era o măsură necesară şi este în continuare o măsură necesară pentru protejarea sănătăţii celor 14.000 de salariaţi. Peste 13.500 de oameni vor fi în şomaj tehnic, şomajul tehnic va fi plătit conform contractului colectiv de muncă, 85%. E o situaţie foarte critică, peste care sper să trecem cu bine”, a declarat liderul de sindicat de la Automobile Dacia. Acesta a apreciat că mai importantă decât afectarea producţiei este sănătatea angajaţilor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roxana Macovei, cadru medical la Milano: ”Medicii și cadrele sanitare sunt extenuați, dar nu renunță”

Peste 3400 de morți în Italia, a fost depășită China. În total sunt peste 41.000 de persoane infectate, dintre care 300 de copii