in

În timp ce prețul cuprului explodează, guvernul vinde Moldomin, al doilea cel mai mare zăcământ de cupru din România

În timp ce cotaţia cuprului a depăşit joi pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată după luna ianuarie 2011, alimentată de cererea puternică venită din China şi de tendinţa de depreciere a dolarului, coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR a vândut Moldomin, al doilea cel mai mare zăcământ de cupru din România, transmite Romanian Global News.

Moldomin, deținătoarea a 30% din rezervele naționale de cupru ale României, a fost vândută celei mai importante companii miniere din Turcia, Eti Bakir.

Rezervele de cupru ale companiei, concentrate în zona Moldova Nouă, sunt estimate la circa 200 de milioane de tone, ceea ce ar însemna circa 30% din rezervele naționale, potrivit datelor făcute cunoscute de-a lungul celor 10 ani de când durează istoria lichidării companiei.

În jurul orei 13:05 GMT, la bursa de metale de la Londra, cotaţia cuprului a trecut, pentru scurt timp, de 10.000 de dolari pe tonă, după patru şedinţe consecutive de creştere şi un avans de peste 25% începând cu data de 1 ianuarie 2021, potrivit agerpres.ro.

Apetitul mondial pentru cupru provine în principal din China, care consumă jumătate din producţia planetei.

Grupul Internaţional de Studiu al Cuprului (ICSG) a estimat recent că cererea de cupru a Chinei a crescut cu 13% în 2020. Iar tendinţa de creştere nu pare să se oprească în condiţiile în care la mijlocul acestei luni autorităţile de la Beijing au anunţat o creştere economică record în primul trimestru, un avans de 18,3% în ritm anual.

Pe lângă cererea susţinută din China, cotaţia la cupru este alimentată şi de semnalele privind problemele pe partea de ofertă, crede Anna Stablum, având în vedere protestele care durează de mai multe zile în sectoarele minier şi portuar din Chile.

„Precedentul record istoric din februarie 2011 va fi probabil depăşit”, subliniază analistul Commerzbank, Daniel Briesemann.

În data de 15 februarie 2011, tona de cupru a atins un preţ de 10.190 de dolari la LME, o cotaţie care până acum nu a fost egalată.

„În următorii ani, ne aşteptăm să vedem preţuri la cupru din ce în ce mai ridicate, deoarece acesta va juca, la fel ca şi alte metale, un rol important în planurile de decarbonizare ale mai multor ţări”, avertizează Daniel Briesemann.

Utilizat intens în industrie, în special la producţia de circuite electrice, cuprul este folosit şi ca un indicator al stării de sănătate a economiei mondiale, fiind denumit Doctorul Cupru (Dr Copper).

Dacă în luna martie a anului trecut tona de cupru se tranzacţiona la 4.371 de dolari, între timp cotaţiile s-au dublat şi au depăşit nivelul înregistrat înaintea pandemiei de Covid-19.

Cuprul nu este singurul metal care cunoaşte o tendinţă de apreciere.

Cotaţia la aluminiu s-a apreciat cu peste 20% de la începutul anului, revenind la aproape 2.500 de dolari pe tonă, un preţ comparabil cu cel din luna aprilie 2018. În ceea ce priveşte minereul de fier, acesta a atins săptămâna aceasta un record istoric potrivit indicelui calculat de S&P Platts.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Noile culori în Italia, regiunile galbene, portocalii și roșii: reguli și schimbări de la 3 mai

diana sosoaca prezidentiale

Diana Şoşoacă, despre o candidatură la prezidenţialele din 2024: «Dacă românii mi-o vor cere, o să o fac»