in

Românii care muncesc la NEGRU ar putea beneficia de pensie. Meșterii care lucrează cu ziua vor fi impozitați

Peste un milion de români care muncesc acum complet sau parţial ”la negru” vor putea avea dreptul la pensie şi acces la servicii de sănătate, a anunţat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

Ministerul Muncii are în dezbatere un proiect prin care bonele, menajerele, bucătăresele, electricienii, instalatorii, grădinarii, șoferii personali sau alți muncitori și meșteri care lucrează „cu ziua” ar putea fi impozitați şi plătiţi printr-un sistem de tichete înregistrate de ANOFM.

În prezent, 1,2 milioane de români se ocupă de servicii casnice plătite la negru – total sau parţial, estimează autorităţile.

Sunt persoane care, de exemplu, se ocupa de menaj, au grijă de copii ori bătrâni, plimbă câini sau se ocupa de întreţinerea grădinilor şi a piscinelor. Guvernul pregăteşte un sistem prin care munca lor să fie trecută în acte şi impozitată. Cei care lucrează pentru familii vor putea fi astfel asiguraţi la sistemul de sănătate şi de pensie şi plătiţi cu tichete de muncă.

Cea mai mare CRIZĂ de forţă de muncă de după Revoluţie! Patronii de pe litoral sunt disperaţi: «Mulţi îşi încearcă norocul în străinătate»

Practic, mecanismul va funcționa așa: oricine are nevoie de un electrician care să îi repare o priză, sau de cineva care să îi tundă gazonul sau să îi facă curățenie în casă va trebui, mai întâi, să meargă la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Aici va cumpăra tichete pe care le va folosi ca să-l răsplătească pe cel care i-a prestat serviciile. Apoi, zilierul va merge cu tichetele respective tot la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru a-și lua banii pe ele.

Acest lucru va veni la pachet cu o creștere inevitabilă a prețurilor pentru aceste servicii. Asta pentru că, dacă acum toți banii primiți în mână rămân la muncitorul domestic, odată cu intrarea în vigoare a acestui proiect de lege, din suma brută plătită de angajator, zilierul va primi aproape 80%. Diferența va fi oprită de stat sub formă de contribuții la sistemul de pensii, cel de sănătate și pentru impozit.

Ministrul a subliniat că efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piaţa muncii şi în creşterea numărului celor care vor plăti contribuţii de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obţinerea unui drept de pensie.

Proiectul de legalizare a muncilor casnice este analizat acum şi de Comisia Europeană, pentru că este inclus în Planul naţional de Redresare şi Reziliență.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mugur Isărescu, foarte mulțumit de activitatea Vioricăi Dăncilă la BNR: ”Lucrează de la birou şi este foarte disciplinată”

VIDEO – Se întorcea din Italia, mai avea câțiva km până acasă… Nu a mai ajuns. A fost spulberat de o mașină